MA (2019)

Sue Ann (Oscar®-belönade‡ Octavia Spencer) är en ensamvarg i en liten håla i Ohio. När en tonåring ber henne att köpa ut alkohol, erbjuder Sue Ann ungdomarna att festa i hennes källare. Men det finns vissa regler: En måste vara nykter. De får inte svära. De får inte gå upp från källaren. Och de måste kalla henne för ”Ma”.
Vad som började som en tonårsdröm förvandlas till en mardröm, och Mas källare, som var den bästa platsen i staden, blir snart den värsta platsen på jorden.

Recension:
MA släpptes på Blu-ray och DVD förra veckan och filmen skapade en hel del tankar både under filmens gång men även efteråt.
IMDB placerar Ma i kategorin Horror och Thriller och även om vi nog själva skulle säga att den får klassas som en rysare så kom den fram lugnare än vi hade förväntat oss och vi ”slipper” hoppa till av spänning.

Filmen startar något långsamt med att etablera ett kompisgängs umgänge och deras intresse för att dricka alkohol och även när Sue Ann / MA börjar dyka upp känns den lite långsam men det kommer att visa sig att början tillför en stor del till hela storyn längre fram.
Ungdomarna lyckas köpa ut alkohol genom Sue Ann, men ganska snart erbjuder hon dem mer än att bara köpa ut åt dem.
Hon har en källare där de kan få festa ostört och det dröjer inte länge innan det blir platsen att vara på. Varningsklockorna börjar dock att ringa för en del av ungdomarna och Sue Ann’s agerande blir mer och mer creepy. 

Octavia Spencer spelar Sue Ann / MA och hennes skådespelarinsats och komplexa karaktär står för de två mest intressanta aspekterna av denna film.
Genom hela filmen får vi se Sue Ann / MA gå igenom många olika personliga faser, från att vara den snälla tanten som köper ut i början, till någon som desperat försöker passa in och bli en i gänget till att bli helt labil när saker börjar flyta upp till ytan.
Det här är verkligen en roll som utvecklas genom filmen och för att förstå hur allt hör ihop knyter filmens story ihop hennes förflutna med nu-tiden. 

Filmen väcker som sagt tankar och den största av dem är hur händelser i våra unga år kan komma att forma hela våra liv och i sin tur andras liv runt oss.
På inget sätt känner man att Sue Ann’s agerande är rättfärdigad men filmens story gör ett bra jobb med att sakta men säkert skala av lager för lager om Sue Ann’s historia som skapar en förståelse för händelseförloppet.

Det här var en klurig film att betygsätta. Både ljud och bild kändes ganska enkelt men storyn och helhetsbetyget var långt ifrån det. Filmen gav oss en mixed känsla, skådespelarinsatserna över lag är okey utan något extra men Octavia Spencer’s roll känns riktigt bra gjord. 

Även storyn gav en ganska ljummen känsla först men växte mer fram emot slutet av filmen som då också knöt ihop även första delen av filmen på ett bra sätt och desto mer man lägger tankarna på filmen desto mer börjar man uppskatta de många aspekterna av storyn som lätt går omärkt förbi. 

Blu-ray versionen vi kikade på hade även lite extramaterial, bl.a. innehöll den ett alternativt slut som vi tyckte passade bättre in på filmen.
Det finns också en kort intervju med film-teamet och Octavia Spencer om karaktären Sue Ann som var intressant och lyste upp ytterligare några tankar som hade gått omärkt förbi oss i filmen.
Utöver det finns det också en del deleted scenes om man vill få ut lite mer av filmkvällen.

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: MA
Svensk titel: MA
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Thriller, Horror
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Tate Taylor
Skådespelare: Octavia Spencer, Diana Silvers, Juliette Lewis, McKaley Miller, Corey Fogelmanis, Gianni Paolo, Dante Brown, Tanyell Waivers, Dominic Burgess, Heather Marie Pate, Tate Taylor, Luke Evans, Margaret Fegan, Missi Pyle, Allison Janney m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 99
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-05-31
Releasedatum: 2019-10-14
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop