AVENGEMENT (2019)

Under en permission lyckas en småförbrytare rymma från sina vakter och återvänder till sina gamla trakter för att hämnas på dem som gjorde honom till en känslolös mördare.
Jakten på sin själ, som han förlorade för många år sen på gatorna i en brutal storstad, blir både våldsam och blodig.

Recension:
Förra måndagen (14/10) hade Avengement release på DVD & Blu-ray här i Sverige.
För dem som gillar lite överdrivet våld i form av Fist Fights – One Man Army (inte så dålig titel för en film faktiskt!?) finns det mycket att hämta i Avengement. 

Vi följer Cain Burgess (Scott Adkins) som rymmer från fängelset under ett bevakat besök utanför fängelset murar.
Åren i fängelse har varit tuffa och med någon som satt ett pris på hans huvud har varje dag utanför isolleringscellen inneburit fighter med livet som insatts, men det har också format honom till en känslolös maskin när han behövt det.
Fast besluten att utkräva sin hämnd på personerna som ligger bakom hans lidande stormar han in på en privat pub. 

Det är från den här privata engelska puben som filmens story berättas, del för del skalas av för att ge oss all bakgrund till situationen vi precis har framför oss.
Till en början känns Avengement som en ganska enkel pay back film där den förrymda fången ska utkräva sin hämnd mot alla som haft ett finger med i spelet och även om action scenerna matchar precis en sådan story så tar filmen ändå en lite trevligare genomtänkt twist som i vår bedömning lyfter filmens helhetsintryck. 

Visst är det fortfarande en film som rent våldsmässigt känns mer än en aning överdriver när Cain slår ner man efter man på löpande band och de attackerande aldrig kan sammarbeta och komma mer än (max) två man i taget men det är också ganska underhållande om man kan släppa ”verklighetsförankringen” och ta det för vad det är. 

Slagsmålen i sig är ganska bra gjorda i stort men några misstag har smitit förbi och vi kan t.ex. se en av de attackerande personerna svinga ett slagträliknande föremål mot Cain och stanna av innan träffen i en avslöjande kameravinkel. 

Vi gillar också Scott Adkins prestation som står mest i fokus genom filmen och gör det bra, inte minst förmågan att kunna få det att kännas ”nästan naturligt” när han går igenom en lång fight med man efter man på löpande band. 

Vi såg filmen på DVD så att gå in på bildkvalité blir inte riktigt rättvist då upplösningen är ganska märkbart lägre när man kör det på en lite större duk men filmen har också släppts på Blu-ray som vi rekommenderar att välja om ni tänkt köpa filmen.

Ljudet hade vi gärna sett vara lite vassare och tror det hade kunnat höja helhetsbetyget till en 4:a så även här ser vi en anledning att hoppa på Blu-ray versionen om ni är på väg att köpa filmen. Då får man ett DTS HD Master Audio ljudspår istället för Dolby Digital och utan att ha jämfört vågar vi ändå lova att det höjer upplevelsen.

Avslutningsvis, glöm inte att se igenom hela eftertexten, det kan vara ett litet klipp i slutet! 

Ratings:

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Avengement
Svensk titel: Avengement
Recenserad på: DVD
Genre: Action, Crime, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Jesse V. Johnson
Skådespelare: Scott Adkins, Craig Fairbrass, Thomas Turgoose, Nick Moran, Kierston Wareing, Leo Gregory, Beau Fowler, Louis Mandylor, Terence Maynard, Ross O’Hennessy, Daniel Adegboyega, Mark Strange, Jane Thorne, Luke LaFontaine, Greg Burridge m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1 (DTS HD – Master Audio 5.1 på Blu-ray versionen)
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 88
Inspelningsår: 2019
Biopremiär UK: 2019-07-17
Releasedatum: 2019-10-14
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop