LEGO DC BATMAN: FAMILJEN FÖRST (2019)

När Bat-familjen får mystiska meddelanden måste hjältarna skynda sig för att hinna stoppa den ondskefulle Red Hood som är i färd med att samla alla skurkar i Gotham City för att hämnas på Dark Knight.
Dessutom ställs Gotham inför ett nytt hot när den farliga och allseende roboten Brother Eye börjar övervaka staden.

Recension:
Batman: Familjen Först (Family Matters) är den 9:e filmen med LEGO DC Comics och precis som de tidigare filmerna är det en ganska barnvänlig film.
Med allt uppbyggt av LEGO är igenkänningen stor och våra yngsta tittares intresse är fångat direkt men filmen är också ganska underhållande för oss vuxna. Med sina 79 min är det också en ganska enkelt film att se med de yngre som har svårt att sitta still för länge. 

I LEGO DC Batman: Familjen Först har Two-Face slagit sig ihop med Red Hood som är ute efter alla i Bat-familjen vilket innebär att utöver Batman får vi också se Robin, Batgirl, Nightwing och Batwoman.
Bruce Wayne / Batman har sålt sitt bolag Wayne Tech för att kunna fokusera på det han anser vara viktigast, bekämpa ondskan i Gotham men när bolaget blir uppköpt av en villain blir Wayne Tech’s framtagna ett destruktivt vapen för att första hela staden och hela Bat-familjen behövs för att försöka rädda staden från dess fall. 

Storyn håller ett barnvänligt upplägg som är enkel att följa med i, även för de yngre.
Den bjuder också på några små överraskningar under resans gång.
Filmen har en del humor och ironi inflikat som livar upp upplevelsen lite mer, framförallt för de lite äldre, det är dock inte lika friskt utmatat som vi t.ex. ser i The Lego Batman Movie (2017) där var och varannan scen har lite skämt inbakade. 

På ljudsidan har vi ett DTS HD Master Audio 5.1 spår för den engelsktalande versionen men filmen kommer också med Svenskt, Norskt, Danskt och Finländsk tal och då är ljudet i den lägre upplösningen Dolby Digital 5.1. Synd att man tappar ljudkvalité när man behöver se den på svenska för de yngsta barnen ska kunna hänga med men det är snarare en regel än ett undantag att det är så på filmerna och man får se det positiv med att de faktiskt lagt tid på att lägga in en svensk version också. När barnen har bäddats ner kan man sedan slå på den Engelska versionen som både låter bättre och som vi upplever har lite mer naturligt flow med humorn. 

På bildsidan får vi den ganska så underhållande bilden av en film animerad i LEGO bitar som kombinerar de kantiga aspekterna av LEGO med en ändå bra bild. LEGO i sig är inte det mest detaljrika man kan tänka sig men filmen har trots det ganska bra detaljer och utöver en klar bild med skarpa kanter får vi också fram detaljer så som ”LEGO-plastens” små skrovliga delar i håret av den annars släta ytan. 

Kanske är det just avsaknaden av avancerade detaljer genom filmen som också lyfter fram sådana här små detaljer, men oavsett anledning är det en kombo vi gillar och Batman: Familjen Först har en trevlig bildkvalité på Blu-ray discen som håller bra även på större skärmar/dukar. 

 Release:
Filmen släpps på DVD & Blu-ray 21/10-19.

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: LEGO DC Batman: Family Matters
Svensk titel: LEGO DC Batman: Familjen Först
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Animerat/Tecknat, Barn, Familj, DC Comics
Språk: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Matt Peters
Skådespelare: Troy Baker, Jason Spisak, Alyson Stoner, Scott Menville, Christian Lanz, Steve Blum, Zach Callison, Cam Clarke, Will Friedle, Ralph Garman, Jake Green, Josh Keaton, Tom Kenny, Nolan North, André Sogliuzzo,  m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1 (Engelska) Dolby Digital 5.1 (Svenska)
Bild: Widescreen (2.4:1)
Speltid (min): 79
Inspelningsår: 2019
Releasedatum: 2019-10-21
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop