X-MEN DARK PHOENIX (2019) 4K

När Jean Grey träffas av en märklig kosmisk kraft som förvandlar henne till Dark Phoenix, en av de mäktigaste mutanterna, ställs X-Men inför sin värsta fiende hittills – en av sina egna.

Recension:
På måndag (21/10) är det dags för X-Men Dark Phoenix att nå butikshyllorna.
Det är den 12 filmen i X-Men serien (inräknat DeadPool 1&2 som tillhör men är ändå rätt fristående) och en till film är planerad att ha release nästa år med titeln The New Mutants.
Den första filmen kom 2000 (X-Men) och genom filmserien har vi fått en hel del filmer med bra och underhållande ljudeffekter.
Även de första filmerna håller fortfarande en bra ljudstandard trots sin ålder.
Storyn har däremot varierat mer i kvalitet, för de mesta har vi gillat filmerna och några har varit riktigt bra, t.ex. Logan (2017) tyckte vi riktigt mycket om och tillhörde en av de bästa filmerna vi såg under det året!

Filmen Logan avslutade historien om Wolverine (Hugh Jackman) och i Dark Phoenix sätts fokus på Jean Grey (Sophie Turner). Jean Grey / Phoenix har alltid varit en intressant karaktär igenom filmserien då hon har varit en av mutanterna med störst krafter men som också haft svårt att kontrollera dem och istället själv blivit kontrollerad av krafterna. I Dark Phoenix får vi en bredare insikt i hennes historia, allt från hur hon hamnade på Professor Charles Xavier’s skola för mutanter till hur hennes krafter blir så starka. 

I Dark Phoenix får hon en kosmisk kraft under ett X-men uppdrag i rymden som förstärker alla hennes krafter samtidigt som en utomjordlig ras tar upp jakten på jorden för att ta över denna kosmiska kraft som Jean har inom sig.
Jean kämpar med att få kontroll över sina krafter samtidigt som hennes styrka gör henne farlig även för hennes vänner runt om sig.
Vi gillar filmens story, den öppnar upp en djupare bild för Jean Grey’s bakgrund och sätter X-Men’s team i en splittrad position som de måste övervinna om de ska ha en chans att stå emot hotet från den utomjordiska rasen samtidigt som Phoenix slits mellan sin identitet och Dark Phoenix.  

Vi ser många återbesökta roller i Dark Phoenix, bl.a. James McAvoy som Professor Charles Xavier, Michael Fassbender som Magneto och Jennifer Lawrence som Mystique, och såklart Sophie Turner som Jean Grey.
Skådespelarinsattserna känns stabila och Turner upplever vi som bekväm i sin roll som har mest fokus i filmen. 

Som vi nämnde högre upp har en av X-Men seriens styrkor varit i ljudet, och Dark Phoenix är inget undantag.
4K versionen kommer med det senaste ljudformatet Dolby Atmos, på 4K discen medan Blu-ray discen levererar ett DTS HD – Master Audio 7.1 ljudspår, samma som kommer med Blu-ray utgåvan av filmen. Vi har använt oss av 4K discen i denna recension så i ljudväg pratar vi om Dolby Atmos spåret nu. 

Det är ett inlevelserikt ljudspår vi får ta del av, och som vanligt när vi kommer till X-Men filmerna finns det gott om scener där ljudeffekterna kan ta stort utrymme.
Effekterna i surroundkanalerna sveper runt oss effektfullt och explosioner har kraft i sig från subwooferna.
Det finns också ett par scener som sticker ut lite extra med effekterna från de övre lagret högtalare, de som många refererar till ”atmos takhögtalarna”. En effektfull mix upp i dem brukar vara med en helikopter och det får vi ta del av i denna filmen också bl.a.
Filmens bakgrundsmusik håller även den hög kvalitet och det är ingen mindre än Hans Zimmer som står för den delen.

På bildsidan levererar Dark Phoenix också en stabil bild. Effekterna som det finns gott om ser väldigt välgjorda ut filmen igenom och vi får också naturliga färger i människornas hy samtidigt som färgerna i t.ex. den kosmiska kraften är förstärkta i ett smakfullt och effektfullt sätt.
Bilden är också skarp och har gott om detaljrikedom, även i själva CGI effekterna så som Greys glittrande ådror. 

Extramaterial Blu-ray: Rise of the Phoenix: The Making of Dark Phoenix (5-Part Documentary) • Audio Commentary by Simon Kinberg and Hutch Parker • Deleted Scenes with Optional Commentary by Simon Kinberg and Hutch Parker

Extramaterial 4K UHD: • Rise of the Phoenix: The Making of Dark Phoenix (5-Part Documentary) • Audio Commentary by Simon Kinberg and Hutch Parker • Deleted Scenes with Optional Commentary by Simon Kinberg and Hutch Parker • How to Fly Your Jet to Space with Beast

Filmen släpps på VOD, DVD, Blu-ray, 4K UHD & 4K UHD Steelbook 21/10 och släpptes digitalt 7/10.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD Steelbook hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: X-Men: Dark Phoenix
Svensk titel: X-Men: Dark Phoenix
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Action, Äventyr, Sci-Fi, Marvel
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Simon Kinberg
Skådespelare: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Sophie Turner, Tye Sheridan, Alexandra Shipp, Evan Peters, Kodi Smit-McPhee, Jessica Chastain, Scott Shepherd, Ato Essandoh, Brian d’Arcy James, Halston Sage, Lamar Johnson m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 114
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-06-05
Releasedatum: 2019-10-21
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Fox
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop