GODZILLA ll: KING OF THE MONSTERS (2019) 4K

Hjältarna i den kryptozoologiska byrån Monarch ställs inför en samling av historiens största monster när Godzilla möter Mothra, Rodan och den trehövdade King Ghidora.
När de forntida superarterna man länge bara trodde var en myt reser sig så står hela mänsklighetens existens på spel.

Recension:
På måndag (14/10) släpps Godzilla 2: King Of The Monsters på disc och vi har tagit en titt på 4K utgåvan som även inkluderar filmen på Blu-ray (och det är på blu-ray skivan ni hittar extramaterialet).

Vi kommer in i filmen 2019, fem år tidigare var världen skräckslagen över Godzilla som plöjde genom städerna men sedan dess har hans närvaro varit obefintlig och många tror att han har dött.
Monarch och deras forskare har i hemlighet kartlagt och fångat in ett stort antal forntida monster, så kallade Titans och Godzilla hålls under noggrann övervakning kring havets botten där han håller sig gömd.
Men när en av Monarch anläggningar blir attackerade och deras forskning vänds emot dem sätts världen i skräck på nytt och Godzilla kan vara nyckeln för att mänskligheten ska kunna överleva när den nu hotas av det trehövdade monstret King Ghidora som är ute efter att förstöra allt i sin väg och ödelägga vår planet.

Storyn var för oss den aspekt av filmen som inför visningen kändes mest ovis i kvalitet, skulle den ha lite djup kring sig eller skulle den vara fullt ut fokuserad på alla titans?
Till viss del har den en handling som går lite djupare runt människors relationer men den lyckas inte riktigt övertyga oss hela vägen och man känner vart filmen är påväg utan mer än någon enstaka överraskning på vägens gång.
Trots detta lyckas filmen ändå bygga upp en växande stämning inför slutskedet av filmen men eftersom den inte lyckats skapa några djupare relationer till rollerna i filmen blir heller inte de laddade scenerna lika laddade som de skulle kunna varit.

Ljud & Bild

Om förväntningarna på storyn inför filmen var lite svala så kan man säga att våra förväntningar på ljud och bild delen desto varmare.
Både 4K och Blu-ray versionen levereras med ett Dolby Atmos ljudspår och våra förväntningar här infriades. Det här är en riktigt underhållande film ljudmässigt – När de stora Titans mäter sina krafter mellan varandra är ljudet med på noterna och vi hamnar mitt i centrum med ljudeffekter farandes förbi oss från de flesta håll!
Även om surroundeffekterna fick oss att le så är det nog ändå de lägre ljudfrekvenserna som ger det starkaste intrycket. Det är mycket bas genom filmen och scener som när Godzillas går uppe på land ger ifrån sig ett tungt och kraftfullt ljud vid varje steg.
Även i de många actionscenerna följer basen med och det som lät tungt och kraftfullt med stegen byts snabbt till kraftfullt och rappt i rätt lägen.

På bildfronten blir våra intryck lite mer mixade. På den negativare sidan får vi lägga bildens detaljer, nästan alla scener där en Titan är med i bild är vädret antingen dimmigt eller regnigt och ofta även i mörka delen av dygnet, eller så är vi under vattenytan.
Detta gör att vi tyvärr inte får se så mycket detaljer i monstrerna och CGI effekterna blir lite mindre effektfulla.
Så, om detaljerna inte infriar förhoppningarna, finns det då någon anledning att gå på 4K versionen? Visst gör det det och det är tack vare HDR.
Lava, eld och explosioner får en riktigt fyllig färg och kommer till liv bra, lika så Godzillas ”ryggfenor” som lyser upp i en elektrisk blå färg när han laddar upp sig inför ett rytande utbrott (som även ackompanjeras till ett effektfullt ljud).
Även om filmen håller sig mest till lite mörkare scener så finns det bra ljustryck i bilden när det behövs, det kan vara en lampa som lyser ut mot oss eller en stor ljus explosion och vid flera tillfällen är kontrasterna så stora att det för en kort stund blir bländande starkt.

Vi summerar upp Godzilla 2: King of the Monsters som en underhållande film ljudmässigt och till viss del bildmässigt med en story som känns okey men bjuder inte på så många överraskningar.

Extramaterial DVD: Monster tech: monarch joins the fight

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD: Experience a world of stunning visual effects, secret Monarch locations and monster mythology behind the ultimate battle of titans. 
Extensive featurettes include: 
Welcome to the monsterverse
Godzilla 2.0 
Mothra: Queen of the monsters plus: deleted scenes 
Commentary by director Michael Dougherty, executive producer Zach Shields and actor O’Shea Jackson Jr.

Godzilla II: King of the Monsters släpps på DVD, Blu-ray & 4K UHD 14/10-19.

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 3/5

På Disc:
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop
Blu-Ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Godzilla II: King of the Monsters
Svensk titel: Godzilla II: King of the Monsters
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Action, Äventyr, Fantasy
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Michael Dougherty
Skådespelare: Kyle Chandler, Vera Farmiga, Millie Bobby Brown, Ken Watanabe, Ziyi Zhang, Bradley Whitford, Sally Hawkins, Charles Dance, Thomas Middleditch, Aisha Hinds, O’Shea Jackson Jr., David Strathairn, Anthony Ramos, Elizabeth Faith Ludlow, Jonathan Howard m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.4:1)
Speltid (min): 131
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-05-29
Releasedatum: 2019-10-14
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop