ROCKETMAN (2019) 4K

Rocketman är en storslagen musikalisk fantasi om den otroliga historien kring Elton Johns genombrottsår.
Filmen följer den fantastiska resan från det blyga pianospelande underbarnet Reginald Dwight till internationella superstjärnan Elton John. Denna inspirerande berättelse – tillsammans med Elton Johns mest älskade låtar som utförs av stjärnan Taron Egerton – skildrar historien om hur en liten stadspojke blev en av de mest ikoniska figurerna i popkulturen.

Recension:
Det har blivit populärt att göra film biografi av artister/band/kända personers bakgrund och genombrott vilket vi är glada över för det har blivit några riktigt bra filmer som kommit ur detta koncept.
Senast ut i denna kategori är filmen Rocketman med release på disc nu på måndag 14/10-19. Rocketman skildrar Elton John’s barndom och genombrottsåren in i musikvärlden.
Här får vi en musikalisk film med mycket energi och med många välkända låtar mixat ihop till en underhållande filmupplevelse man blir glad av att se.

Rocketman ger oss en lättsam ton som är enkel att slukas in i, mycket tack vare all musik och de extravaganta scenoutfits blandat med en lite drömliknande presentation av händelserna.
Men filmen är på inget sätt bara en försköning av sanningen, utan här får vi också en djupare allvarlig sida som belyser problemen i familjen, hur han handskas med kändisskapet och missbruket med droger, alkohol mm. Under filmens gång får vi också se hur Elton John som person utvecklar sig, både med de bra och dåliga sakerna och allt detta kommer fram på ett mycket öppet och ärligt sätt i filmen.

På tal om att komma fram som öppet och ärligt måste vi gå in på Taron Egerton’s insatts i filmen som Elton John. Detta är utan tvekan den bästa prestationen vi sett honom i. Inte bara lyckas han få till en mycket trovärdig Elton John rent utseendemässigt utan gör också en fantastiskt bra insatts med låtarna som han sjunger själv i filmen.
Han har lyckats ta fram en roll som summerar upp Elton John utan att slaviskt kopiera allt in i minsta detalj. Detta märks framförallt i sången där istället för att få det att låta så likt Elton som möjligt få det att låta likt men bibehålla lite av sin egna tolkning på det vilket kanske låter lite konstigt i förklaringen men känns väldigt rätt i filmen.
Mycket arbete har lagts ner inför den här rollen och det märks helt klart på resultatet. På bonusmaterialet får vi också en inblick i hur Egerton har tacklat uppgiften.

Bild/Ljud
Vi har använt oss av 4K UHD versionen inför denna recension, men både 4K UHD och Blu-ray versionen kommer med samma ljudformat, Dolby Atmos.
Kvalitén på både bild och ljud är riktigt bra här.
Med tanke på att det är en musikfilm sätter vi ribban högt för vad vi förväntar oss rent ljudmässigt och det tycker vi filmen lever upp till.

Musiken låter mycket bra och fyller högtalarna med energi samtidigt som dialogen är tydlig. Höjdkanalerna jobbar mest med att bredda ljudbubblan vilket fungerar bra, men används mindre till direkta effekter.

Bilden på 4K UHD utgåvan hänger också på väldigt bra. Färgerna upplevs rena och hudtonerna naturliga.
Man har i vissa scener medvetet dragit ner lite på färgerna runt omkring det som står i fokus för just den scenen och effekten fungerar väldigt bra i denna filmen och skapar en känsla av att bilden ”poppar” till lite extra.
Vi får också en mycket skarp bild som speciellt i närbilder visar gott om detaljer på ansiktena. 

Summering:
Det finns mycket vi gillar med Rocketman. Taron Egerton’s prestation är riktigt bra och storyn lyckas kombinera en både lättsam och intressant utveckling med allvarliga och djupa aspekter också. 

Självklart är ljudupplevelsen viktig i en sådan här film också och den håller helt klart måttet. Vi gillar också att de inte enbart lutat sig tillbaka mot alla låtar utan istället använder dem som en del av storyn, vilket ibland innebär att det bara är snuttar av en låt som är med istället för att mata på med fulla låtar en efter den andra.
Helt klart en sevärd film, ännu mer om du gillar Elton John och hans musik men absolut inget måste för att ändå gilla filmen! 

Extramaterial DVD: It’s Going To Be A Wild Ride: Creative Vision • Music Reimagined: The Studio Sessions • Sing-Along

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD: It’s Going To Be A Wild Ride: Creative Vision • Music Reimagined: The Studio Sessions • Sing-Along • Over 75 minutes of bonus content

Filmen släpps på DVD, Blu-ray, Blu-ray Steelbook och 4K UHD 14/10

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
Blu-ray Steelbook hos Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Rocketman
Svensk titel: Rocketman
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Biografi, Drama, Musik
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Dexter Fletcher
Skådespelare: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden, Bryce Dallas Howard, Gemma Jones, Steven Mackintosh, Tom Bennett, Matthew Illesley, Kit Connor, Charlie Rowe, Peter O’Hanlon, Ross Farrelly, Evan Walsh, Tate Donovan, Sharmina Harrower m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 121
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-05-29
Releasedatum: 2019-10-14
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Paramount
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop