MISS BALA

Gloria dras in i en farlig värld av gränsöverskridande brottslighet. För att överleva måste hon använda all sin list, uppfinningsförmåga och styrka.

Recension:
Efter första tio minuterna hade filmen inte riktigt övertygat oss, introduktionen till filmen och hela inledningen för ”the build-up” till filmens story gav vibbar på att detta inte skulle bli en film vi rankade så högt.
Men filmen växte på oss och desto längre in i filmen vi kom desto mer började vi uppskatta filmens story som i slutändan var ganska bra. Det är bara ett exempel på att man måste ge filmerna en ärlig chans, även när det kanske inte startar helt bra. 

Miss Bala är en remake på en spansktalande mexikansk film med samma namn från 2011 och en del spanska förekommer även i denna filmen men för mestadels är det engelska och textningen till svenska översätter allt. 

Gina Rodriguez spelar Gloria, en make-up artist som bevittnar en attack på en nattklubb och hennes bästa vän försvinner. I ett försök att leta upp sin vän blir hon indragen i det kriminella gänget som utförde attacken och hon blir utnyttjad/tvingad att hjälpa dem medan de lovar att hjälpa henne hitta sin vän.
Precis som vårt intryck av filmens start var vårt intryck av Rodriguez ganska ljummet till en början men även här började vi ändra uppfattning allteftersom. Rodriguez växer in i filmen och hennes roll som plågad gissla kräver en hel del fysiska uttryck vilket hon prickade in mycket bra en bit in i filmen och sen ända fram till slutet. 

På bild och ljudsidan har vi mindre att skriva om här. Kvalitet på båda delarna är bra men inget av det sticker ut lite extra, varken på gott eller ont.
Det finns en del actionscener och det hade inte varit fel med lite mer tryck i avfyrade vapen och explosioner men det är på inget sätt slätstruket heller. Surroundeffekterna är relativt diskreta när det kommer till detaljer i lugnare scener men hjälper till en del i actionscenerna.
Vi valde att låta receivern uppmixa DTS HD MA 5.1 ljudspåret till DTS + Neural X för att få ytterligare lite bredare ljudupplevelse vilket hjälpte men fortfarande utan att sticka ut. 

Ibland är man snabb på att skaffa sig en känsla av en film och ofta brukar den känslan kännas ganska pricksäker efter man sett klart en film också men ibland händer det att den första bedömningen inte stämmer. Oftast är det tyvärr åt fel håll, att en inledningsvis bra film faller lite men här med Miss Bala var det åt rätt håll och en tveksam start blev till en sevärd film!

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Miss Bala
Svensk titel: Miss Bala
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Crime, Drama (Thriller)
Språk: Engelska (viss del spanska)
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Catherine Hardwicke
Skådespelare: Gina Rodriguez, Ismael Cruz Cordova, Ricardo Abarca, Sebastián Cano, Cristina Rodlo, Thomas Dekker, Erick Delgadillo, Mikhail Plata, Jorge Humberto Millan Mardueño, Job Sarmiento, Roberto Sosa m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 104
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-01-25
Releasedatum: 2019-09-23
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Sony
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop