BACKDRAFT 2

Brandutredaren Sean McCaffrey, son till den avlidne Steven ”Bull” McCaffrey, jobbar nu på samma brandstation i Chicago, ihop med sin farbror Brian (William Baldwin).
När Sean får i uppdrag att utreda en brand med dödlig utgång inser han och hans partner Maggie snabbt att det inte är någon vanlig rutinundersökning.
Spåren leder dem på en väg kantad av mord, anlagda bränder och internationell terrorism. Sean måste använda sin intuition och ta hjälp av den fängslade ökände pyromanen Ronald Bartel (Donald Sutherland) för att försöka avslöja gärningsmännen och hindra deras lömska planer.

Recension:
I somras fick Backdraft från 1991 med bl.a. Robert De Niro, Kurt Russell och William Baldwin i rollerna en nyreleas i en 4K Ultra HD utgåva och strax därpå hade Backdraft 2 release på disc.
Backdraft 2 är en uppföljare på den nu klassiska filmen som släpptes för 28 år sedan, men handlingen hoppar inte in direkt där förra slutade utan vi har förflyttat oss fram ca lika många år. 

Sean, son till Stephen McCaffrey har växt upp och likt sin far och farsfar (och farbror) är bränder en del av jobbet men istället för att följa deras fotspår som brandman har han hittat sin nisch som brandutredare och fascinationen av eld som plågar honom är också det som gör honom till en bra brandutredare.
Vad som startar som en rutinutredning leder snart djupare och vi får åter igen se Donald Sutherland i rollen som den ökände infängslade pyromanen Ronald Bartel.
Även William Baldwin är med och fortsätter sin roll som Brian McCaffrey och tack vare dessa två får filmen lite mer koppling med den första. 

Storyn hade gärna fått ha lite mer koppling till den första filmen, Donald Sutherland står för den bästa kopplingen här medans William Baldwin som är med i fler scener inte riktigt lyckas hålla connection till den första lika bra. 

På bildsidan får vi en bra bild som är lite ”modernt renare” om vi jämför med 4K utgåvan av 1:an men med lite mindre djup i färgerna.
Effekterna är ganska bra, speciellt delarna med brand.
På blu-ray utgåvan vi kikat på kommer ljudet i en DTS HD MA 5.1 mix som håller en klar ton men når inte riktigt samma atmosfärdjup som DTS:X spåret på Backdraft 1. Detaljer som sprakande eld runt om i brinnande scenerna omsluter inte lika mycket men finns ändå där. Dialogen är tydlig rakt igenom. 

Det är svårt att få till en uppföljare bra, speciellt när det gått så många år mellan. Backdraft 2 har lyckats sy ihop det någorlunda med ett par skådespelare som överlappar men storyn lyckas inte riktigt nå ändå fram för oss i denna aspekt, trots detta blir filmen lite roligare att se då vi har en del historia bakom oss vilket för vår del sätter betyget till sevärd utan att riktigt klicka fullt ut. 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Backdraft (1991) 4K utgåvan recenserad här.

Specifikation
Original titel: Backdraft 2
Svensk titel: Backdraft 2 Fire Chaser
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Crime, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Gonzalo López-Gallego
Skådespelare: Donald Sutherland, William Baldwin, Joe Anderson, Alisha Bailey, Alastair Mackenzie, Patrick Walshe McBride, Mark Arnold, Ross O’Hennessy, Dominic Mafham, Emily Barber, Cristina Flutur, Cyril Nri, Martin Hutson, Jessamine-Bliss Bell, Alexandre Nguyen m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.00 : 1)
Speltid (min): 102
Inspelningsår: 2019
Releasedatum: 2019-07-22
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop