BREAKTHROUGH (2019)

När Joyce Smiths adoptivson John går igenom isen på en sjö tycks allt hopp vara ute. Men trots läkarnas dystra utsikter tappar Joyce aldrig tron, utan inspirerar också sin församling till att be för Johns överlevnad.

Recension:
Breakthrough hade sin release för digitalt köp 9/9 och på måndag 23/9 år det dags för filmen att ha release på VOD, DVD och Blu-ray.
I denna recension utgår vi från Blu-ray versionen som kommer med ett DTS HD MA 7.1 ljudspår och en del extramaterial värda att slå ett öga på efter att ni sett filmen!. 

Storyn bygger på den sanna berättelsen om en ung tonåring, John (Marcel Ruiz) som går genom isen när han är ute och leker med sina kompisar. De två andra kompisarna lyckas ta sig upp och klarar sig med en ordentlig nedkylning medan John blir kvar under isen och fiskas upp av räddningstjänsten en bra stund senare. 

Det ser inte ljus ut för John’s chanser att överleva och efter att sjukvårdspersonalen inte lyckats få någon puls tillbaka i John får hans mamma komma in och träffa sonen. Hon ber till gud och som av ett mirakel börjar Johns hjärta att slå igen, om än svagt.
Detta blir början på en tid i ovisshet. Ingen läkare tror han kommer överleva natten, än mindre vakna upp utan ofantliga men från att ha legat under vattnet och varit utan puls så länge men hans mor Joyce (Chrissy Metz) är djupt troende och uppmanar alla att be om nya mirakel för John.

Skådespeleriet är okey men har en del brister på sina ställen. Första större delen som upplevs väldigt udda är när John kommer in till sjukhuset och vårdpersonalen tar över för att försöka rädda hans liv. Skådespelarna ser inte bekväma ut i sin spelade roll och det syns ganska tydligt att de inte vet hur en riktigt HLR går till, än mindre med de hjälpmedel som finns på sjukhuset.
Men det som haltar mest i storyn är hur de ska baka in den religösa tron och ”guds mirakel” i filmen.
Detta är synd då filmen har en fantastisk story att berätta oavsett om man är troende eller inte och det är inget fel med att filmen väljer att använda den religösa tron som sitt starkaste spår (kom ihåg, filmen är baserad på en sann historia där inget annat än ett mirakel kan täcka vad som hänt) men filmen lyckas inte få till det på ett naturligt sätt, istället känns det allt för ofta som att det har blivit framkrystat och skådespelarna ser ut att ha en svår tid med att hitta hur de ska framföra sig kring dessa scener.

Blu-ray versionen ger oss en bra bild som använder sig av en del ganska enkla men endå effektfulla specialeffekter. Skärpan är bra och ger gott om detaljer och hudtonerna ser naturliga ut filmen igenom med en bredd av olika nyanser av hudtoner att jobba med. 

Till ljudet har vi ett DTS HD Master Audio 7,1 spår som låter högtalarna ha en ganska lugn kväll rent prestandamässigt men ljudet är klart och dialogen är mycket tydlig. 

Den här filmen var svår, den gav oss en del blandade känslor. Dels har den en fantastiskt story att berätta, den får fram kärlek mellan människor och den är ganska spännande att se igenom till sitt slut för att få reda på hur storyn ska sluta.
Men samtidigt känns det som den får kämpa med den religösa delen som är en stor del i denna verklighetsbaserade story. Vi ser det positivt att de har valt att lyfta fram den delen så pass mycket ändå men det är också just här vi känner att filmen har svårt att få till den delen på ett trovärdigt sätt utan att påverka skådespeleriet som får en del tvivlande utöver sig.

Slutsummeringen är ändå att detta är en film vi absolut tycker är värd att se men är en film med tron på guds krafter inte din kopp te kanske det finns bättre filmer att välja för just din filmkvällen.

Extramaterial: A Tapestry of Miracles: Making Breakthrough • “Carry My Soul” Phil Wickham Deleted Scene • Trapped in Icy Waters • Audio Commentary by DeVon Franklin and Roxann Dawson • Gallery

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Breakthrough
Svensk titel: Breakthrough
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Biografi, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Roxann Dawson
Skådespelare: Marcel Ruiz, Topher Grace, Chrissy Metz, Josh Lucas, Sarah Constible, Dennis Haysbert, Nancy Sorel, Miriam Smith, Victor Zinck Jr., Mike Colter, Taylor Mosby, Ali Skovbye, Maddy Martin, Isaac Kragten, Nikolas Dukic m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 116
Inspelningsår: 2019
Releasedatum: 2019-09-23
Åldersgräns: 11 År
Distributör: 20th Century Fox

Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop