MARY QUEEN OF SCOTS (2018)

Mary Queen of Scots skildrar Maria Stuarts turbulenta liv. Hon blir Frankrikes drottning vid 16 års ålder men när hon som 18-åring blir änka, återvänder hon till Skottland för att återta sin rättmätiga tron.
Genom födslorätt kan hon också göra anspråk på Englands tron, där drottning Elizabeth I regerar. De båda drottningarna rivaliserar både om makt och kärlek och väljer helt olika vägar.
De drivs isär av förräderi, uppror och konspirationer och båda kvinnorna får betala ett högt pris för sin kamp om makten.

Recension:
Mary Queen of Scots utspelar sig under mitten av 1500-talet. Maria Stuart (Saoirse Ronan) har återvänt till Scotland efter att hennes man, kungen av Frankrike dött och lämnat henne som änka. Med sitt blod har hon rätt att göra anspråk på den engelska tronen och är ett hot för den engelska drottningen Queen Elizabeth l (Margot Robbie).
Filmen är kraftfull med två starka kvinnor i huvudrollerna där vi hoppar mellan de båda ”lägerna” och maktkampen som utspelar sig mellan dem och de politiska spelet runt omkring. 

Ur rädsla, avsky och fruktan växer sig samtidigt en beundrar fram mellan dessa två maktkvinnor som har mer gemensamt än de först förstått. Insatserna är höga och det är inte bara i den andras läger hoten och farorna finns.
Filmen är en historisk biografi om Maria Stuart men har tagit vissa friheter för att förstärka filmen, dessa har gjorts på ett bra sätt och känns som de tillför mer än de ”förstör”. 

I Sverige släpptes filmen på DVD och Blu-ray i måndags (16/9) och Blu-ray versionen som vi har använt oss av i denna recension kommer med ett Dolby Atmos ljudspår.
Filmen har inte supermycket effekter på ljudfronten men det är bra detaljerade ljud där bakgrunden av scenerna placeras ut på ett diskret men effektivt sätt t.ex. de sprakande brasorna i de öppna eldstäderna och vid större ljudeffekter finns både klarhet och trycket där. Kanske mest anmärkningsvärt är dialogen, här får vi en mycket ren dialog. 

Bilden håller också bra kvalitet och har bra hudtoner och färger över lag. Vi bjuds också på en del breda vyer av det skotska kala landskapet och färgschemat på bilden passar bra in med de lite typiska engelska råa vädret. 

Vi gillade hur filmen har gett plats åt dessa två kvinnor som filmen kretsar kring och hur de lyckats spela ut ett ganska stort register av känslor som går från fientligt till ömsesidig respekt.
Väl värd en titt om du är intresserad av historia eller ett starkt drama i old style maktkamp. 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Mary Queen Of Scots
Svensk titel: Mary Queen Of Scots
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Biografi, Drama, Historia
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Josie Rourke
Skådespelare: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Izuka Hoyle, Angela Bain, Richard Cant, Guy Rhys, Thom Petty, John Ramm, Simon Russell Beale, Abby Cassidy, Shalisha James-Davis, Maria Dragus, Eileen O’Higgins, Liah O’Prey, Greg Miller Burns m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2:39:1)
Speltid (min): 124
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2019-02-08
Releasedatum: 2019-09-16
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal