POKÉMON DETECTIVE PIKACHU (2019) 4K

När toppdetektiven Harry Goodman spårlöst försvinner försöker sonen Tim tillsammans med Harrys före detta Pokémonpartner, detektiv Pikachu (röst Ryan Reynolds), lösa det trassliga mysteriet.

Recension:
För ett par somrar sedan var det svårt att undgå att Pokémon hade fått en ny uppsving, överallt kunde man se folk springa runt med sina mobiler för att ”fånga” Pokémons.
Filmen fick också stort intresse både från den ”nya generationen” med spelet i sin smartphone men också från äldre fans som växt upp med Pokémon och när det kom ut att Ryan Reynolds skulle vara med växte filmens intresse även för sånna som oss som inte har varit med i Pokémon svängen. 

I måndags (16/9) var det release för filmen på disc (DVD, Blu-ray och 4K Ultra HD) och vi har tagit en titt på 4K utgåvan som innehåller både 4K UHD discen och Blu-ray discen (extramaterialet hittar ni på Blu-ray discen).

Story
Utan någon bakgrundsrelation till ”figurerna” är vi lite osäkra på hur enkelt vi ska kunna komma in i filmen men det visat sig ganska snabbt inte vara något problem.
Filmen bäddar in den mest väsentliga bakgrunds informationen ganska omgående och vi kommer in i en fiction värld där människor och Pokémon lever sida vid sida.
Ganska snabbt kommer vi in i ett äventyr med en barnvänlig mystisk ton där Tim Goodman (Justice Smith) försöker ta reda på vad som hänt med sin far, toppdetektiven Harry Goodman.
Till sin hjälp har han Harrys Pokémonpartner detektiv Pikachu (Ryan Reynolds röst) som tappat sitt minne från kvällen Harry försvann. 

Storyn känns inriktad mest för den yngre publiken som kanske inte ifrågasätter händelserna så mycket utan fastnar i det barnvänliga mysteriet som filmen lyckats skapa på ett bra sätt. För oss föräldrar finns det dock lite glapp i storyn men filmen har ändå något att erbjuda för äldre tittare också. 

För vår del är det framförallt Pikachu, eller rösten bakom den lilla gula figuren. Ryan Reynolds lyfter upp filmens komedi-sida, inte helt olikt hans roll i DeadPool filmerna fast i en mycket barnvänligare version och han lyckas både underhålla och charma oss genom filmen.

Bild – Ljud
På bildsidan får vi en hel del CGI effekter för att ge liv till alla Pokémons och det märks att extra krafter har lagts på att få till en bra bild på de Pokémons som är med i storyn mest.
Pikachu har klara skarpa detaljer och hans päls ser väldigt välgjord ut. Hans gula färg sticker också ut lite extra i bilden som vi överlag upplever vara lite mörk.
Hudtonerna ser ändå bra ut och vi har bra ok detaljer i de mörkare delarna av bilden men det känns som det sitter en lite mörkande hinna över filmen som inte riktigt tillåter bilden att explodera och få ett större ”3D-djup”. 

Till audio-delen hittar vi en Dolby Atmos mix både i 4K UHD och i Blu-ray versionen. Vi märker ganska omgående att volymen känns lite lägre på vår ”normala volym” och höjer upp volymen lite mer.
Det får ljudet att vakna till liv bättre och det finns en del bra scener där surroundeffekterna har gott om detaljer och öppnar upp en bredare inlevelse i filmen.
Vi saknar däremot tryck i basen – explosioner och liknande bastunga händelser kommer fram en aning platt vilket är synd då det finns ganska många scener som skulle kunna fått lite mer pondus i filmen. 

Extramaterial DVD: My Pokémon Adventure • Dive into the immersive world of Pokémon with Justice Smith!

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD:  Detective Mode also includes: Alternate Opening • My Pokémon Adventure • Creating the World of Detective Pikachu Featurettes • Mr. Mime’s Audio Commentary • Ryan Reynolds – Outside the Actor’s Studio • Music Video

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 3/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Pokémon Detective Pikachu
Svensk titel: Pokémon Detective Pikachu
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Action, Äventyr, Komedi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Rob Letterman
Skådespelare: Ryan Reynolds, Justice Smith, Kathryn Newton, Bill Nighy, Ken Watanabe, Chris Geere, Suki Waterhouse, Josette Simon, Alejandro De Mesa, Rita Ora, Karan Soni, Max Fincham, Simone Ashley, Edward Davis, Diplo m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 104
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-05-08
Releasedatum: 2019-09-16
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Warner Bros
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop