GALVESTON (2018)

Dödligt sjuka lönnmördaren Roy Cady tvingas fly en ännu snarare död när hans chef sätter ett pris på hans huvud. På flykten får han med sig den tonåriga sexarbetaren Rocky, och de ger sig tillsammans ut på vägarna i jakten på vedergällning. Ben Foster (Hell or High Water, Lone Survivor) och Elle Fanning (The Neon Demon, Super 8) spelar den omaka duon i denna noirdoftande roadmovie, skriven av skaparen till True Detective, Nic Pizzolatto.

Recension:
Galveston kom ut mitt i sommaren och det har varit en av de där filmerna som man planerat att se men bara inte kunnat förrän nu. Vilket inte är så dumt, för filmen kickar igång HSHC-höst 19 och det finns en viss höstig feeling med denna filmen.
Ben Foster står för huvudrollen Roy Cady, en yrkesmördare som har drabbats av lungcancer och är sakta döende. Men hans boss vill se honom död mycket tidigare än så och lurar honom in i ett bakhåll genom att skicka han på ett jobb för att skrämma upp en person. Bakhållet misslyckas och med sig där ifrån får han den unga sexarbetaren Rocky (Elle Fanning).
Bitarna ska pusslas ihop och snart är Roy på väg för att utkräva hämnd. 

IMDB listar filmen i kategorin (genren) Action, Crime, Drama medan två av de större svenska näthandlarna för film har kategoriserat den som en thriller. Vi skulle nog välja att kategorisera den som ett thriller-drama och kanske utöka till action även om filmen inte innehåller så mycket action. Det är absolut mest fokus på en drama/thriller story som utspelar sig, aning för långsamt i vårt tycke men också med en ganska skön känsla av att inte gå ifrån sin utstakade väg för att försöka nå en bredare publik.
Både Ben Foster och Elle Fanning lyfter filmens helhet med sina skådespelarinsattser och har en bra kemi. 

Filmen säljs på Blu-ray och på DVD här i Sverige och vi har använt oss av Blu-ray versionen för vår recension. Galveston har också släppts på 4K Ultra HD men utan svensk release, den finns däremot att köpa i 4K som import i Sverige (vi länkar till den längre ner). 

På både ljud och bild fronten upplever vi att det finns lite mer att önska. Redan på startmenyn får vi en bild som ser lite för lågupplöst ut, pixlarna kommer fram ganska tydligt framförallt kring Elle Fannings ansikte.
Väl inne i filmen är det bättre men för att vara en Blu-ray upplever vi bilden fortfarande vara lite under vad vi brukar kunna förvänta oss i form av detaljer och klarhet, Filmen har också en hel del scener med begränsad belysning och i de svarta skuggade/ej upplysta sektionerna av bilden har vi svårt att fånga upp några större detaljer.

Till ljudet är dialogen ok, och soundtracket känns bra utvalt till filmen. Vi har inte så mycket specialeffekter att prata om här, och de mindre actionscenerna ger inte heller utrymme för att låta ljudet få växa.
Den importerade versionen i 4K listar samma ljudformat som blu-ray (DTS HD MA 5.1) så det är nog inte värt en uppgradering till 4K om man enbart ser till ljudet men vad som däremot skulle kunna vara ett lyft med 4K versionen är bilden.
Det hade varit intressant att se om vi kunde få till en skarpare bild som framförallt hade mer detaljer i mörka delarna av scenerna, det hade kunnat lyfta filmen, för oss, ett snäpp högre.   

Ratings:

 Picture: 2.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 3/5

På Disc:
4K ULTRA HD
(Import) hos Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Galveston
Svensk titel: Galveston
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Thriller / Action, Crime, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Mélanie Laurent
Skådespelare: Ben Foster, Jeffrey Grover, Christopher Amitrano, Mark Hicks, María Valverde, Beau Bridges, Michael Ray Escamilla, G. Peter King, Jimmie Lee Sessoms, Elle Fanning, Sean Von Buseck, C.K. McFarland, Don A. King, Michael John Lane, Robert Aramayo m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 93
Inspelningsår: 2018
Releasedatum: 2019-07-22
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop