DEN SISTE GENTLEMANNEN (2018)

Upplev en av de sista riktiga filmstjärnorna i en roll som känns helt skräddarsydd men faktiskt är verklighetsbaserad. Robert Redford spelar den artige eleganten Forrest Tucker, som under sitt långa liv rånat ett otal banker, åkt in i finkan många gånger och lyckats rymma lika många. Denne vältalige charmör trivs med sin livsstil och har aldrig velat rota sig, men när han träffar den vackra änkan Jewel väcks såväl känslor som funderingar på ett annat sorts liv. Samtidigt beslutar sig polisen John Hunt för att Forrest ska få skaka galler igen, fullt medveten om att det är en ökänd, listig räv han jagar.

Recension:
Den Sista Gentlemannen, eller The Old Man & The Gun som är filmens internationella titeln är baserad på en sann historia om bankrånaren Forrest Tucker (Spelad av Robert Redford).
En del saker har gjorts om jämfört med de riktiga händelserna men “the big picture” är behållen.

Vi följer Tucker på sina äldre dagar som en ledare i ett gammalt 3-manna bankrån-gäng. Åldern på dessa herrar gör filmer lite annorlunda mot de flesta “bankrån-filmerna” här är det inget våld utan en lugn och “gentleman” approache som gäller.
Med vittnen som beskriver dem som gamla gubbar går de snart under namnet pensionärligan och från att ha rånat banker ganska ostört får polisen och i synnerhet en, John Hunt (Casey Affleck) upp ögonen för fallet och gör det till hans egen uppgift att sätta dit Tucker och hans gäng.
Lika mycket som filmen håller en charmerande spänning i hur deras minst sagt upptagna schema av att råna bankerna går så flyter storyn också in på Tuckers privatliv där han stött på den ensamma änkan Jewel (Sissy Spacek).

Vi gillar storyn i denna film – Den har lyckats skapa en intressant berättelse som man vill följa till dess slut och den gör det på ett lugnt och harmoniskt vis, där vi får säga mycket credit ligger på Redfords insatser som binder oss med sin charmerande rollinsats!

När vi kommer till ljud och bild får de ses som två lite svagare sidor i filmen men som båda två matchar in ganska bra i filmens helhet. Detta är inte en film vi slår på för att dema ett effektfullt ljud i en speciell scen. Nej, här är ljudeffekterna lika tillbakadragna som specialeffekterna är men vi får en klar dialog och vi får också ett väldigt bra matchat soundtrack till filmens tidsera (1980-talet). 

Bilden tar heller inte sits i referensklass-samlingen men precis som med ljudet smälter bilden in i filmens utspelade era på ett diskret sätt.
Vi ser att den tappar en del i detaljerna i de mörka scenerna i slutet av filmen. Det svarta sprider sig lite för mycket på bilden och tar bort detaljerna här, men bortsatt från det håller den en jämn nivå på kvalitén filmen igenom och har också valt rätt vinklar för att få ut så mycket som möjligt av Redfords skådespelarinsatser där vi bjuds på små väl avvägda ansiktsuttryck etc. 

Vi gick in i denna filmen utan allt för höga förväntningar och när vi summerar upp den nu efteråt känns det som den överträffat var vi satte ribban på. Den är charmerande och lättsam att se, lagom längd och Redford är bra i sin huvudroll som Forrest Tucker. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Old Man & The Gun
Svensk titel: The Last Gentleman / Den Sista Gentlemannen
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Biografi, Komedi, Crime
Språk: Engelska
Undertext: Svenska, Danska, Finska, Norska
Regissör: David Lowery
Skådespelare: Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek, Danny Glover, Tom Waits, Tika Sumpter, Ari Elizabeth Johnson, Teagan Johnson, Gene Jones, John David Washington, Barlow Jacobs, Augustine Frizzell, Jennifer Joplin, Lisa DeRoberts, Carter Bratton m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 93
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-11-12 (Stockholm International Film Festival)
Releasedatum: 2019-08-26
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop