SHAZAM! (2019) 4K

Alla har en superhjälte inom sig – ibland krävs det bara lite magi för att locka fram den. Genom att säga “shazam” förvandlas 14-årige fosterhemskillen Billy Batson till den vuxna och rippade superhjälten Shazam. Med sina nyvunna krafter gör Billy precis vad varje tonåring skulle göra – har kul med dem! Kan han flyga? Har han röntgensyn? Kan han skjuta blixtar med händerna? Kan han skippa samhällsprovet? Med ett barns oräddhet ger sig Shazam ut för att testa sina krafter men måste snabbt lära sig hantera dem för att stoppa den ondskefulla Dr. Thaddeus Sivana.

Recension:
Att superhjälte-filmer har växt i populäritet är det svårt att ta miste på och med det har vi även fått en hel del filmer med olika inriktningar. En del är mer riktade åt äldre med mörkare humor och/eller mer våldsamma actionscener medan andra är mer barnvänliga och med dagens CGI effekter så är standarden på specialeffekterna oftast mycket bra i denna genre!
Shazam! tillhör den mer barnvänliga gruppen av superhjälte-filmer, här får vi följa Billy (Asher Angel), en 14:årig pojken som får superkrafter och genom att säga ordet “Shazam” förvandlas han till sitt “perfekta jag” vilket är en fullvuxen supertränad man (Zachary Levi).
För en 14:åring att få superkrafter och kunna förvandla sig till vuxen öppnar upp en hel del roliga dörrar och det gör Shazam! till en komisk underhållande film och Zachary Levi fångar barnasinnet i sin roll mycket bra. 

Självklart behöver varje superhjälte en fiende också, och med den onde Dr.Thaddeus Sivana och de sju dödssynderna efter sig behöver Billy/Shazam lära sig behärska sina nya superkrafter och tar sin fosterhemsbror till hjälp som är något av en expert på temat superhjältar. 

Filmens story känns något trevande till en början, och även fast den bjuder på rolig underhållning känns det som att själva handlingen flyter omkring utan någon riktig riktning i större delen av första halvan. Men därefter växer handlingen sig djupare och filmen utvecklar sig till en spännande (och fortfarande väldigt underhållande) story med en bra twist till slutet!

Ljud/Bild
4K versionen levererar en skarp bild med gott om detaljer och med bra visuella effekter. Närbilder på t.ex. Shazam’s dräkt ger ett mycket detaljerat intryck och även i mörka scener finns det en hel del detaljer att hämta ur filmen.

På ljudsidan kommer både blu-ray versionen och 4K versionen med Dolby Atmos ljudformatet och det låter riktigt bra!
Framförallt är det LFE (low frequency effect / Bas) som sticker ut och ger en extra dimension och “tryck” i filmen men ljudspåret målar även upp en bred ljudbubbla med detaljerade effekter väl utplacerade runt omkring tittaren. 

Glöm inte att se dig igenom eftertexterna också, annars missar du ett litet klipp 🙂

Extramaterial DVD: Supercharged Featurette Who Is Shazam? Explore the history of Shazam! from his comic book origins to his depictions on the big and small screens. Find out what sets Shazam! apart from other Super Heroes!

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD: More Than 90 Minutes of Supercharged Special Features Including: An Exclusive Motion Comic SUPERHERO HOOKY • Alternate Opening and Ending • Deleted Scenes • Gag Reel • Audition Footage • On Set with Zachary Levi • Shazam!’s Backstory

Release: Shazam! Har release måndag 12/8-2019 och släpps på DVD, Blu-ray, Limited Steelbook (Blu-ray) och 4K UHD.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
Blu-ray Limited Steelbook hos CDON
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Shazam!
Svensk titel: Shazam!
Recenserad på: 4K Ultra HD (UHD)
Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Komedi, DC Comics
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: David F. Sandberg
Skådespelare: Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Adam Brody, Djimon Hounsou, Faithe Herman, Meagan Good, Grace Fulton, Michelle Borth, Ian Chen, Ross Butler, Jovan Armand, D.J. Cotrona, Marta Milans m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1), UHD, HDR
Speltid (min): 131
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-04-03
Releasedatum: 2019-08-12
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop