WATERWORLD (1995) 4K

I en framtid där jorden är överfylld med vatten, klamrar sig de flesta fast vid en sägen om ett mytologiskt ställe som kallas “Dryland”. Ett barns hemlighet kan avslöja var de allra sista resterna av torrt land på jorden finns, vilket skulle säkra den mänskliga rasens överlevnad.

Recension:
Vid filmens release 1995 var det den mest påkostade filmen som någonsin gjorts och en av de största Hollywoodstjärnorna, Kevin Costner stod för huvudrollen.
Waterworld flyttade gränserna med sina (för sin tid) stora specialeffekter och med en story om en framtid där jorden består av enbart hav. Att spela in filmen hade sina utmaningar och även en del farthinder på vägen. Bl.a. fick de avbryta inspelningen tre gånger p.g.a. orkan varningar.

Trots mycket fokus på filmen vid lansering och den stora satsningen rent ekonomiskt så slog filmen aldrig igenom så stort som man hade hoppats på. Nu, 24 år senare får den ändå ses som en nyskapande film som visade vägen för många kommande filmer. 

Med 4K releasen 8/7-19 har filmen fått en remastring på bild och ljudsidan och prismässigt lanserades den för 199kr vilket vi nu sett på ett par andra ny-releaser i 4K också jämfört med de vanligare 299kr för en 4K film. 

Bilden:
Här får vi lite blandade intryck. Bilden har förbättrats och färgerna känns djupare, kanske mest synbart i det blåa vattnet och i elden under explotionsscenerna. Även de mörkare scenerna så som nattscenen visar en klar förbättring i svärtan. Men samtidigt känns bilden inte lika skarp som vi är vana med i en 4K film. Förvisso är filmen från 1995 men vi har sett andra filmer remastrade i 4K som har sett bättre ut, Philadelphia från 1993 t.ex. och Schindler’s List (också 1993), om än i svartvit och troligen med mer jobb nerlagt, visade verkligen hur bra bilden kan bli på de lite äldre filmerna remastrade i de senaste formaten.
Waterworld når inte upp i den klassen men det är fortfarande en förbättring som blir betydelsefull speciellt om man ska se filmen på en stor bild och vyerna i filmen är vackert filmat trots att det mest är vatten.

Ljudet:
På ljudsidan har filmen fått ett DTS:X ljudspår.
Surroundeffekterna upplever vi som en förbättring även om de är lite försiktiga i sin framtoning och ljudbilden blir inte riktigt så bred.
Det finns en del detaljerade ljud i bakgrunden, så som repen på båtarna som “knirrar och knakar” när de spänns i talt med vågorna och vinden men även dessa ljud håller sig ganska tätt in i ljudbubblan så det ger oss inte den bredaste ljudupplevelsen.
Höjdkanalerna används mest till att bistå baslagret med ljud vilket ökar på ljudbubblan till viss del men vi saknar lite av höjdeffekterna här.
Vi kan inte klaga på ljudet, dialogen känns t.ex. tydligt och bra, men till sin helhet så är det inte så mycket som sticker ut bortsätt från basen som hade lite mer inlevelse än förväntat.  

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop


Specifikation
Original titel: Waterworld
Svensk titel: Waterworld
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Action, Sci-Fi, Äventyr
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Kevin Reynolds
Skådespelare: Kevin Costner, Jeanne Tripplehorn, Dennis Hopper, Chaim Jeraffi, Rick Aviles, R.D. Call, Zitto Kazann, Leonardo Cimino, Zakes Mokae, Gerard Murphy, Jack Kehler, Lanny Flaherty, Robert A. Silverman m.fl.
Ljud: DTS:X
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 135
Inspelningsår: 1995
Biopremiär Sverige: 1995-10-13
Releasedatum: 2019-07-08
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to discshop