HULK (2003) 4K

Ödets nyck gör att vetenskapsmannen Bruce Banner får en unik egenskap. Det hela börjar då han utför ett standardexperiment som går fruktansvärt snett. Utan att tänka kastar han sig in och räddar en annan människa men utsätter samtidigt sin egen kropp för en dödlig dos gammastrålning. Överraskad konstaterar han själv och resten av teamet att han klarat sig utan några allvarligare skador. Vad ingen vet är att inom honom har en ohygglig varelse väckts till liv – ett monster fyllt av ilska som är berett att med förödande kraft slåss för oskyldiga…

Recension:
Nästan på dagen 16 år efter att filmen nått de svenska biograferna hade Hulk (2003) ny-releas i Sverige förra måndagen då den släpptes i 4K UHD med HDR och DTS:X ljudspår.
Det må vara en film som fått blandade reaktioner där många föredrar den senare The Incredible Hulk (2008) med Edward Norton i huvudrollen och fast vi gillade Norton’s Hulk så tycker vi Eric Bana gör en bra rolltolkning här och storyn är också ganska bra men tappar lite i slutskedet av filmen.
Vi kommer ihåg att en del hängde upp sig på att filmen ibland använde sig av flera filmade vinklar samtidigt på bilden. Tanken bakom detta var att få en mer serie-tidnings liknande effekt och vi gillar det inslaget. Däremot upplever vi det som att de användes lite för lite i filmen, som att de inte riktigt vågade ta ut svängarna oftare och kanske denna effekt hade mottagits bättre om de gått in för det på flera lägen? 

4K releasen av filmen har fått HDR på bildsidan och en uppfräschad bild överlag. I de mörkare scenerna upplever vi en bra förbättring och närbilderna på Hulkens ansikte ser väldigt bra ut i detalj och i färgerna.
Närmre slutet av filmen känns han lite för grön i jämförelse och här hade vi hellre sett att den var lite mer nedtonad.
Det är också i slutet som specialeffekterna inte riktigt hänger med. När vi är ute i öknen och Hulken “hoppar/skuttar” fram så känns effekterna i rörelserna inte helt följsamma. Detta är dock inget att belasta 4K versionen med, men det sticker ut lite mer när filmens bild har blivit förbättrad överlag. 

Till ljudet kommer 4K discen med DTS:X ljudformatet, medan Blu-ray discen har ett DTS HD MA ljudspår.
DTS:X ljudet är klart en förbättring när det kommer till att bredda ljudupplevelsen, med detalj-ljud runt omkring oss och i ett par scener ganska så märkbart ovanifrån också. Filmen har också en del scener med ganska bra bastryck i sig. 

Gillar man Marvel serien så är denna filmen en given titt, även om man favoriserar Norton´s Hulk mer och 4K releasen ger en klar förbättring i bild, framförallt i de mörkare scenerna men också en mer effektfull ljudmix!

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 3/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Hulk
Svensk titel: The Hulk
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Action, Sci-Fi, Marvel
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Ang Lee
Skådespelare: Eric Bana, Jennifer Connelly, Sam Elliott, Josh Lucas, Nick Nolte, Paul Kersey, Cara Buono, Todd Tesen, Kevin Rankin, Celia Weston, Mike Erwin, Lou Ferrigno, Stan Lee, Regi Davis m.fl.
Ljud: DTS X
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 138
Inspelningsår: 2003
Biopremiär Sverige: 2003-07-09
Releasedatum: 2019-07-08
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop