BACKDRAFT (1991) 4K

Mystiska anlagda bränder dyker upp på olika ställen i staden. Två brandmän, bröderna McCaffrey, måste tillsammans med sina medarbetare kämpa mot tiden för att stoppa pyromanen och hans våldsamma bränder innan staden förtärs av lågorna.

Recension:
Med releasen av Backdraft 2 på disc inom kort (22/7-19) kom 4K releasen av den gamla klassikern Backdraft (1991) lägligt ut i butikerna nyligen (8/7-19).

Filmen handlar om två bröder (Kurt Russell och William Baldwin) som har brandmannayrket “i blodet” men som har en påfrestande relation sinsemellan. Deras far dog bekämpande en brand när de var små och det har satt sinna spår.
När den yngre brodern Brian examineras till brandman efter att varit kringdrivande och testat en hel rad olika yrken blir han satt på samma brandstation som sin äldre bror.
Samtidigt går en mördare lös som använder sig av bränder för att dölja sina spår och de två bröderna måste hitta ett sätt att lägga sina skillnader åt sidan.
Vi ser också Robert De Niro i rollen som ex-brandman och numera har som uppgift att ta reda på hur en brand startade och om det rör sig om en olycka eller om en pyroman är i farten. 

Filmens story är ganska spännande och besitter många av de “klassiska äldre filmernas” känsla. Spänningen byggs upp under filmens gång samtidigt som en del scener känns lite “överspelade” i skådespeleriet.
Specialeffekterna ser överraskande bra ut och 4K utgåvan ger en bra skjuts i färgerna, framförallt i elds-lågorna som ger ett mycket bra intryck. 

Filmen har lite kornighet som är förväntat med en film som är remastrade från äldre negativ men de är under bra kontroll och en del scener ser riktigt bra ut. Detaljerna är också bra, återigen kanske mest märkbart i själva eld scenerna.

4K utgåvan har också fått en ny ljudmix, nu i DTS:X som tillför upplevelsen positivt.
I en tidig scen (när bröderna är på deras fars gamla båt) dyker det upp en replik som känns som den mixtrats in lite fel, dialogen kommer ut svagare och långt ut till höger i ljudbubblan men i övrigt är dialogen klar och tydlig.
DTS:X spåret gör sig absolut bäst när vi är mitt inne i de brinnande scenerna, med brandmännen kämpandes med slangen och lågor och explosioner sker runt om dem öppnas ljudbubblan upp och vi får en hel del surroundeffekter med detaljerade ljud.
Även de övre lagret av ljud (takhögtalarna) får en del effekter här men vi upplever att mixen använder de övre lagret något ojämt från brand till brand.
Subwoofrarna får också visa vad de går för under filmens gång. Framförallt i en av bränderna ca halvvägs in i filmen har vi en lång scen med mycket lågfrekvenser som pumpas ut. 

Denna nyrelease i 4K versionen kommer även med en Blu-ray där filmen och extramaterial ligger på. Värt att notera är att DTS:X ljudspåret endast ligger på 4K UHD discen.
Priset för 4K versionen ligger på 199:- vilket i vår bedömning är väll värt att lägga på denna uppdatering. 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-ray hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Backdraft 2 (2019)

Specifikation
Original titel: Backdraft
Svensk titel: Eldstorm / Backdraft
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Action, Crime, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Gonzalo López-Gallego
Skådespelare: Kurt Russell, William Baldwin, Robert De Niro, Donald Sutherland, Jennifer Jason Leigh, Scott Glenn, Rebecca De Mornay, Jason Gedrick, J.T. Walsh Anthony Mockus Sr., Cedric Young, Juan Ramírez, Kevin Casey, Jack McGee, Mark Wheeler m.fl.
Ljud: DTS X – Master Audio
Bild: Widescreen (2.35:1) 4K UHD HDR
Speltid (min): 137
Inspelningsår: 1991
Biopremiär Sverige: 1991-10-04
Releasedatum: 2019-07-08
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop