BLACK HAWK DOWN (2001) 4K

Amerikanska elitförband har skickats till Somalia för att delta i en fredsbevarande FN-aktion. Deras uppgift är bland annat att tillfångata den somaliske krigsherren Moha med Farrah Aidids män, som en del i strategin att försöka avbryta pågående inbördeskrig och svält. Men under operationen går någonting fel och under 18 skräckfyllda timmar är soldaterna instängda i den farligaste delen av Mogadishu.

Recension:
Denna månad släpper Sony/Universal några gamla godingar i det nyare formatet 4K UHD och med bättre ljudmix. Vi har tagit en titt på några av dem och först ut har vi Black Hawk Down som hade release i måndags 8/7-19. Filmen är regisserad av Ridley Scott och gjordes 2001.
Vi ser en hel del kända ansikten i denna rulle, bl.a. en ung Tom Hardy, Orlando Bloom och Josh Hartnett.

Black Hawk Down utspelar sig i Somalia 1993 mitt i deras inbördeskrig där dödssiffran växt till 300.000 personer. Krigsherren Aidids tacktik är att slå ner på FN’s matleveranser och skapa svält.
De amerikanska militära trupperna har kommit för att hjälpa till att få ett slut på krigandet och när en planerad snabb operation att tillfångata nyckelpersoner under ett möte mitt inne i den fiende-kontrollerade staden går snett byter operationen skepnad från att tillfångata till att komma ut levande. 

Med sina 144 min får filmen räknas in till de lite längre filmerna men storyn håller bra och det är spänning från första delen av operationen tills att filmen når sitt slut.
Enda downside med storyn vi känner är att det ibland är lite svårt att hänga med i karaktärerna, vi följer krigets hetluft från flera olika amerikanska trupper som splittras upp inne i staden och med samma klädsel och i ett rörigt krig blir det ibland lite svårt att urskilja vilka personer som är med i just scenen man ser, det gör också att det är lite svårare att bygga känslorna för karaktärerna, detta gäller inte alla, Josh Hartnett t.ex. är enkel att urskilja och det är också den personen som filmen bygger mest band med ut till oss tittare. 

Filmen blev nominerad till 4 Oscars och tog hem pris för bästa klippning och i ljud.
I 4K releasen har ljudformatet uppdaterats till ett Dolby Atmos ljudspår och filmen lever upp till våra förväntningar här.
Det är mycket helikoptrar som rör sig och Atmos ljudet passar in bra här för att ge ännu mer inlevelse. Filmen har också väldigt mycket krigande scener och ljudet får en hel del att ta hand om med smällar och vinande kullor samtidigt som det är en hel del detaljer så som grus som hörs under soldaternas fotsulor eller som regnar ner efter en stor explosion.
Ljudmixen är utan tvekan ett lyft i 4K releasen även om subwoofer nivåerna är aningen mindre påtagliga mot vad de skulle kunna ha varit. 

Till bilden kan vi konstatera att det även här gjort skillnad till det bättre. Vi upplever bilden som skarp och med mycket bra svärta. Upplösningen är det inga problem med heller.
Vad som också slår oss är att filmen som spelades in 2001 och alltså är 18 år nu har väldigt välgjorda specialeffekter.
Detta lyfts fram än mer med 4K utgåvan där vi får en bättre bild och explosionerna, helikoptrarna mm smälter in mycket bra och känns inte föråldrade och falska. 

Black Hawk Down är en film värd att se och med 4K releasen har den också lite extra att erbjuda! Värt att nämna är att denna release innehåller enbart en 4K UHD disc och inte en extra disc med blu-ray versionen vilket vi är vana med på 4K releaser. 

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Black Hawk Down
Svensk titel: Black Hawk Down
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Drama, Historia, Krig
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Ridley Scott
Skådespelare: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, Tom Hardy, William Fichtner, Ewen Bremner, Sam Shepard, Gabriel Casseus, Orlando Bloom, Kim Coates, Hugh Dancy, Ron Eldard, Ioan Gruffudd, Tom Guiry, Charlie Hofheimer, Danny Hoch m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 144
Inspelningsår: 2001
Biopremiär Sverige: 2002-02-01 (Göteborg International Film Festival)
Releasedatum: 2019-07-08
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to discshop