DRAKTRÄNAREN 3 (2019)

Det som började som en osannolik vänskap mellan en tonårig viking och en fantastisk Nattfasa-drake har vuxit till en episk trilogi som spänner över hela deras liv. I nästa kapitel kommer Hicke och Tandlöse äntligen att upptäcka sina sanna öden; Hickes som byn Berks ledare, tillsammans med Astrid, och Tandlöses som drakledare för alla Nattfasor. Deras vänskap prövas hårdare än någonsin tidigare, när de möter både det mörkaste hot de någonsin bekämpat och en kvinnlig Nattfasa.

Recension:
Idag 8/7-19 är det release för Draktränaren 3 på disc och därmed har storyn som startade 2010 med Draktränaren 1 blivit en fullbordad trilogi.
Vi får än en gång följa Hicke, Astrid, byn Berk/Dräggö och deras drakar och med nya hot växer ett underhållande äventyr som tar oss till nya världar och introducerar några nya ansikten.
Karaktärerna har växt och utvecklats utan att tappa sin identitet och charm under vägens gång och i Draktränaren 3 får vi både en underhållande och spännande handling som går hem både för oss äldre som för våra yngre tittare.

En stor del i 3:e filmens story knyter ihop de tidigare filmerna och med det upplever vi också att detta är den filmen i serien som går djupast när det kommer till känslorna. De har på ett vackert sätt bakat in hopp och sorg, vinster och förluster, vänskap, familj och styrkan att finnas för varandra men kanske framförallt kärlek och att finna och tro på sig själv och de man bryr sig om även när det kommer till uppoffrande beslut.
Så det är en hel del som lagts in i denna film och det känns som att med ytterligare en titt på den kommer det dyka upp ytterligare lager som man inte han ta in vid första sittningen. 

Bild/Ljud
Blu-ray versionen som vi kikat på här kommer med ett Dolby Atmos ljud på den engelsktalande delen och vill man se den i svenskt tal så är det Dolby Digital 5.1 som gäller. Precis som de tidigare två filmerna känns den engelska versionen roligare att se på då det dels är det bättre ljudformatet men också upplever vi det ger en större bredd på karaktärerna, men den svenska versionen är på inget sätt dålig och är det en familjekväll med lite yngre barn med är chanserna stora det just är det svenska versionen man ser på för att alla ska hänga med i filmen. 

Dolby Atmos mixen är den vi fokuserar på här (och i betyget). Ljudet är bra och filmen bjuder på många händelser där ljudet får en bra chans att märkas. Vi saknar lite av höjdkanalernas effekter som kunde fått vara kraftigare men panoreringen runt om oss i grundnivån är engagerande. Ljudmixen upplevdes som lite lägre i volym än vad vi brukar uppleva så för att kompensera det gick vi upp några steg extra i volym på receivern. 

Bilden upplever vi har blivit bättre för varje film och 3:an fortsätter på det spåret. Det är gott om detaljer i den animerade bilden och färgerna är också bra. Inledande scen av filmen går igenom en dimma ute till havs på natten och kändes lite grå och livlös i jämförelse med resten av filmen så dra inte några slutsatser om fel inställningar eller liknande direkt från start. Om öppningsscenen upplevs som lite låg så kompenseras det gott en bit in i filmen, här får vi lite nya världar och det finns en scen lite efter halvvägs in i filmen där Hicke och Astrid letar efter Tandlöse och färgerna verkligen poppar och ger en riktigt stark upplevelse. 

Summering:
Den tredje filmen i denna trilogi knyter verkligen ihop filmerna på ett fint sätt och med ett djup samtidigt som filmen också har ett spännande äventyr att luta sig mot. Vi gillar skarpt att filmen ger underhållning både för stora som små och det gör den till en trevlig film (och trilogi) att se med hela familjen.

Blu-ray versionen innehåller också en hel del bonusmaterial som är värt att ta en titt på!

Ratings:

 Picture: 4.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 4/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
3D Blu-Ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Draktränaren 1 (2010) Rating här.
Draktränaren 2 (2014) Rating här.

Specifikation
Original titel: How To Train Your Dragon: The Hidden World
Svensk titel: Draktränaren 3
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Animerat, Action, Äventyr, Familj
Språk: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Dean Deblois
Skådespelare (röster): Jay Baruchel, America Ferrera, F. Murray Abraham, Cate Blanchett, Gerard Butler, Craig Ferguson, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Kristen Wiig, Kit Harington, Justin Rupple, Robin Atkin Downes, Kieron Elliott, Julia Emelin, Gideon Emery m.fl.
Skådespelare (Svenska röster): Jesper Adefelt, Norea Sjöquist, Niklas Falk, Susanne Barklund, Johan Hedenberg m.fl.
Ljud: Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1 Swedish, Dolby Digital 5.1 Danish, Dolby Digital 5.1 Norwegian, Dolby Digital 5.1 Finnish
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 104
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-02-22
Releasedatum: 2019-07-08
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Dreamworks/Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop