THE FAVOURITE (2018)

Tidigt 1700-tal. England är i krig med Frankrike, men ändå frodas ankracing och ananasätande. Den bräckliga Queen Anne (Olivia Colman) sitter på tronen medan vännen Lady Sarah (Rachel Weisz) styr landet samtidigt som hon tampas med Annes sviktande hälsa och kraftiga humörsvängningar. När den nya tjänaren Abigail (Emma Stone) anländer tar Sarah henne under sina vingar, men då kriget blir tidskrävande kliver istället Abigail in i rollen som drottningens högra hand. Deras spirande vänskap ger henne en chans att återvända till sina aristokratiska rötter och hon kommer inte låta någon kvinna, man, politiker eller kanin stå i vägen.

Recension:
The Favourite är ett kostymdrama som utspelar sig i England under 1700-talet men det är långt ifrån den “strama” tillställningen som ofta kopplas med ett kostymdrama (och kungligheter) och tidseran.
Här går filmen sin helt egna väg och använder sig av bl.a. svordomar och sexuella anspråk som skapar en slags komisk kulturkrock. Det gör att filmen blir ganska lättsam att se och rivaliteten om vem som ska vara drottningens högra hand bjuder på ett växlande och underhållande drama. 

Även i val av kameralinser har filmen tagit sin egna väg jämför med det mer traditionella. Här filmas en del scener i ultravidvinkel vilket ger en vy vi inte är vana vid att se på film men som visar sig kunna vara ganska effektfull använt i rätt lägen, speciellt om man kikar på en stor projektorduk då det känns som hela rummet vrider sig när kameran roterar för att täcka upp en ny vinkel av scenen. 

I huvudrollerna ser vi tre kvinnor, Queen Anne spelad av Olivia Colman, Lady Sarah spelad av Rachel Weisz och Abigail som spelas av Emma Stone. Tillsammans står de för minst 75% av filmen och spelar sina roller mycket bra, vi gillar framförallt rivaliteten mellan Lady Sarah och Abigail även fast det var Olivia Coleman som vann en Oscar för sin insatts i filmen (bästa kvinnliga huvudroll). 

Ljudet är tydligt i dialogerna och tar upp ett detaljerat omfång kring själva scenen som är i bild. Det öppnar upp för en djupare inlevelse i händelserna men det är betoning på bakgrundsdetaljer och inte så mycket större surroundeffekter som används även om det är ganska bra drag i ljudet när det avfyras ett vapen. 

Bilden är i formatet 1.85:1 och håller bra utan att riktigt imponera. Vi gillade inslaget med vidvinkellinsen som används i korta sessioner genom filmen, en ovanlig touch som förvånande nog matchade in ganska bra till filmen.
Utspelad på 1700-talet och kungligt innebär en hel del fina kläder och mycket av detaljerna på dem fångas också upp i bild.

Extramaterial:
° Deleted Scenes
° The Favourite: Unstitching the Costume Drama

Filmen släpptes på Blu-ray och DVD 10/6-2019.

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Favourite
Svensk titel: The Favourite
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Biografi, Drama, Historia
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Yorgos Lanthimos
Skådespelare: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Delves, Faye Daveney, Emma Stone, Paul Swaine, Jennifer White, Lilly-Rose Stevens, Denise Mack, James Smith, Mark Gatiss, Horatio, Willem Dalby, Edward Aczel, Carolyn Saint-Pé m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 119
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2019-01-25
Releasedatum: 2019-06-10
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Fox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop