FAST & FURIOUS 5 (2011) 4K

Vin Diesel, Paul Walker och Dwayne Johnson har huvudrollerna i denna stjärnspäckade actionfilm som tänjer alla gränser med spektakulära stuntscener, fantastiska bilar och vackra kvinnor!

Den legendariske Dom Toretto (Diesel) slår sig samman med före detta polisen Brian O’Conner (Walker) på fel sida lagen i exotiska Rio de Janeiro, Brasilien. Jagade av den skoningslöse FBI-agenten Luke Hobbs (Dwayne Johnson) och en hel armé korrupta poliser anlitade av en fruktad drogkung samlar Toretto och O’Conner återigen hela gänget för ett sista jobb – en helt galen stöt värd 100 miljoner dollar!

Recension:
I Fast & Furious 5 hoppar vi in precis där 4:an slutade och med Dom, Mia och Brian efterlysta söker de skydd i Brasilien och Rio De Janeiro.
Efter ett “jobb” som gått fel får de Rios mäktigaste kriminella gäng efter sig men också en chans till en stor kupp både som hämnd och för att säkra upp sin ekonomiska situation för alltid.

Storyn till 5:an har många intressanta delar i sig, här får vi för första gången t.ex. se Brian (Paul Walker) gå all in och hamna på andra sidan lagen.
Vi ser också Dwayne Johnson komma in i Fast & Furious serien med sin roll som special agenten Luke Hobbs som får i uppdrag att jaga och ta hem Dom’s team till USA och bakom lås och bom.

Stunts och specialeffekter är aldrig långt borta vilket bjuder på en hel del bra ljudeffekter, även takhögtalarna är igång en del och det finns en helikopterscene som visar av höjdeffekterna riktigt bra. Med bilarna körandes i full fart får vi också en hel del svepande ljudeffekter som låter bra och ger ypperliga tillfällen att testa sina högtalare och se så man inte har en brytpunkt i ljudbilden när ljudet panorerar från t.ex. höger till vänster del av rummet.

På bildfronten har specialeffekterna med CGI blivit vassare och smälter bättre in jämfört med vad vi upplevde i 4:an och då pratar vi om hur dem ser ut och inte hur verklighetsbaserade de är för här går det bara åt ett håll och det är större, värre och mer osannolika för varje film.
Börjar man analysera hur troliga händelserna är missar man poängen här, Fast & Furious 5 levererar underhållning och over the top stunts och det bästa man kan göra är att luta sig tillbaka och njuta av en fartfylld underhållning. 

Bonusmaterialet är ganska brett och ligger på den medföljande blu-ray skivan som ingår i 4K versionen. Rekommenderar att ta en titt på den efter att filmen är sedd, vi fann framförallt “On Set With Director Justin Lin” väldigt intressant och gav också en inblick i hur mycket tid och arbete det kan läggas ner på stunts som i filmen enbart är en kort sekvens. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 4/5
 Story: 4/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
The Fast and the Furious (2001)
2 Fast 2 Furious (2003)
The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)
Fast & Furious (4) (2009) Rec av 4K här.
Fast & Furious 6 (2013)
Fast & Furious 7 (2015)
Fast & Furious 8 (2017)
Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019) (Spin-off, på bio i Augusti 2019.

Specifikation
Original titel: Fast & Furious 5
Svensk titel: Fast & Furious 5
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Action, Äventyr, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Justin Lin
Skådespelare: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Dwayne Johnson,  Ludacris, Matt Schulze, Sung Kang, Gal Gadot, Tego Calderon, Don Omar, Joaquim de Almeida, Elsa Pataky, Michael Irby, Fernando Chien m.fl.
Ljud: DTS:X
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 130
Inspelningsår: 2011
Biopremiär Sverige: 2011-05-04
Releasedatum: 2019-06-17
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to discshop