FAST & FURIOUS 4 (2009) 4K

Vin Diesel och Paul Walker är tillbaks på gatorna där allt började. Nu återförenas de med Michelle Rodriguez och Jordana Brewster för att i extrema hastigheter manövrera amerikanska muskelbilar och exotiska sportbilar över Los Angeles gator och köra gasen i botten genom Mexikos öken i denna högoktaniga actionthriller. När ett brott för den förrymda brottslingen Dom Toretto (Diesel) och agent Brian O’Conner (Walker) tillbaka till Los Angeles, väcks deras gamla fejd till liv på nytt. Men när de ställs inför en gemensam fiende måste Dom och Brian återigen lita på varandra för att tillsammans kunna utmanövrera honom – genom att tänja på gränserna för vad som är fysiskt möjligt bakom ratten.

Recension:
I veckan hade Fast & Furious (4:an) och Fast & Furious 5 release på 4K disc. Dessa var de två sista att nå ut på 4K och därmed finns nu hela serien med de 8 filmerna att köpa i 4K utförande!
Vi börjar med en rec på 4:an och kommer ut med en på 5:an inom kort också.

Efter tredje filmen, The Fast And The Furious: Tokyo Drift (2006) som körde en “avstickare” i storyn och med “nya” skådisar så är 4:an tillbaka till det “vanliga gänget”. Tidsmässigt utspelar sig filmen innan Tokyo Drift, och den börjar virka in 3:ans film i den större storyn som löper genom film-serien. Ett smart drag som gör att 3:an växer i värde jämfört när den släpptes och i vårt tycke kändes som en bistående film som inte riktigt nådde samma intresse som de två första.
Vi upplever att mycket av det var för att vi inte kände någon koppling till storyn och saknaden av huvudpersonerna som de byggde upp under de två fösta filmerna, men nu med 4:an är vi alltså tillbaka med Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez och gänget och det känns som ett bra sammansvetsat gäng som blir övertygande för tittaren också.
Vi hittar också Wonder Woman’s Gal Gadot i en av rollerna här. 

Storyn:
Filmen har en helt okey story utan att vara för avancerad vilket bjuder upp till att filmen kan hålla ett ganska händelserikt tempo där det är enkelt att luta sig tillbaka och bara hänga med. 

Som vi kom in på tidigare gillar vi att de lirkat in Tokyo Drift i en lite större bild och fått in ett tidsperspektiv på filmen som inte var helt klart när man såg den filmen.
Den bäddar också upp bra för en fortsättning (vilket vi i skrivande stund vet innefattar en drös till filmen). 

Bild/Ljud:
Fast & Furious (2009) är från början filmad analogt (Super 35) och sedan scannad i 2K för att därefter bli uppsamplad till 4K (till skillnad från de två första filmerna i serien som blev scannade i 4K direkt från negativen. Med releasen i 4K har filmen också fått HDR, High Dynamic Range. 

Vi upplever bilden som bra, med en viss kornighet i sig. Bilden är bra detaljerad och skarp men största uppgraderingen upplever vi sitter i filmens mörka partier där svärtan har blivit djupare och bilden ger mer kontraster. 

Det finns många bra gjorda stunts i filmen (avser även hela serien för den delen) men en del CGI effekter övertygar inte riktigt lika mycket. Framförallt är det filmens öppningsscen med en crashande tankbil som ser lite väl data gjord ut, men det är också filmens mest utstickande effekt åt det negativa, och resten av effekter i filmen håller en högre standard. 

På ljudfronten har 4K versionen uppgraderats till DTS:X formatet. Ljudet är bra och det är gott om ljudeffekter med alla racing och action scener som höjer upplevelsen. Det är också en skön mix i soundtracks genom filmen som smälter in bra.
Med bilarna körandes är det en del svepande ljudeffekter som visar en bred ljudbild men höjdkanalerna upplever vi som något mindre aktiva än förväntat, i alla fall när det kommer till ljudeffekterna, filmens musik använder dem mer och ger en större ljudupplevelse än vi kommer ihåg den tidigare blu-ray versionen. 

 

Fast & Furious är en underhållande film där man kan luta sig tillbaka och bara hänga med. Den är ett lyft upp efter Tokyo Drift och den bygger upp bra för att vilja gå på nästa film i serien omgående. 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 3/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
The Fast and the Furious (2001)
2 Fast 2 Furious (2003)
The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)
Fast & Furious 5 (2011)
Fast & Furious 6 (2013)
Fast & Furious 7 (2015)
Fast & Furious 8 (2017)
Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019) (Spin-off, på bio i Augusti 2019.

Specifikation
Original titel: Fast & Furious 4
Svensk titel: Fast & Furious 4
Recenserad på: 4K UHD HDR
Genre: Action, Äventyr, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Justin Lin
Skådespelare: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, John Ortiz, Laz Alonso, Gal Gadot, Jack Conley, Shea Whigham, Liza Lapira, Sung Kang, Tego Calderon, Don Omar, Mirtha Michelle, Greg Cipes m.fl.
Ljud: DTS:X
Bild: Widescreen (2.39:1) 4K HDR
Speltid (min): 107
Inspelningsår: 2009
Biopremiär Sverige: 2009-04-03
Releasedatum: 2019-06-17
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to discshop