IF BEALE STREET COULD TALK (2018)

If Beale Street could talk är en tidlös och vacker kärlekshistoria som utspelar sig i 1970-talets Harlem. Tish är 19 år och Fonny är 22 år, de har varit vänner sedan barnsben och är nu förlovade och planerar en framtid tillsammans samtidigt som de väntar sitt första barn. Lyckan krossas när Fonny blir arresterad och får fängelse för ett brott han inte har begått, deras föräldrar gör allt de kan för att få hem Fonny till Tish och bevisa hans oskuld.

Recension:
När man läser beskrivningen av denna film fick vi en ganska klar bild av hur vi trodde filmen skulle vara, upplägget lät ganska bekant men filmen överraskar oss med en story som inte är så stereotypisk som vi hade förväntat oss. Filmen följer Tish och Fonny, barndomsvännerna som blev förälskade i varandra och som nu kämpar för att ta sig fram i världen och skapa en familj tillsammans. Men det är inte lätt, precis när Tish blir gravid blir Fonny arresterad och hamnar i fängelse dör ett brott han ej begått.
Hela  filmen är en slags återberättelse ur Tish ögon.

If Beale Street Could Talk är mycket mer än bara en kärleksfilm. Den har en mycket stark grund i kärleken och ett budskap om att så länge två personer älskar varandra så finns det en väg, oavsett vilka problem som kommer i vägen. Men filmen belyser också hur snedvridet rättsväsenet har varit och hur stor skillnad det är i samhället beroende på vilken hudfärg man har.
Det är en sorglig berättelse på många sätt men samtidigt lyser hopp och kärlek sitt ljus genom filmen och framförallt mellan de två huvudrollerna KiKi Layne (Tish) och Stephan James (Fonny) som har en bra kemi sinsemellan.

Utspelad på 70-talet kan ge motivering till att filma med en känsla av äldre film för att flytta tillbaka tittarna mer i tiden, med nackdelen på bekostnad av bildkvalitet. I denna film har man inte gjort det till lika hög grad vilket vi tycker ge en bra balans mellan att få in den äldre feelingen och fortfarande få fram en bra bild. Filmen är även inspelad i ett ganska ovanligt format, 2.00:1 vilket ger ganska små black bars ovan och under bild om du kikar på en tv eller projektorduk med formatet 16:9. 

Musiken i filmen är bra övervägd till scenerna, speciellt de lite längre scenerna utan så mycket dialog i sig blir bakgrundsmusiken viktigt för att bibehålla vårt intresse. Filmen har ett DTS HD Master Audio 7.1 ljudspår. Det är inte jättemycket surroundeffekter till de bakre högtalarna men det är snabbas upp en del detaljer runt om som får oss att känna oss närmre scenen som utspelar sig framför oss. 

Med eftertexterna rullandes kommer vi inte ifrån känslan av att det var en helt okey film som också dyker in i viktiga ämnen men som också kunde ha förstärkts mera. Som filmen är upplagd nu kändes det som den blev lite för lång för sin story, en del scener hade kunnat kortas ner eller helt klipps bort utan att tappa handlingen och hamnat på ca 1h40min istället för de 2h som den är. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: If Beale Street Could Talk
Svensk titel: If Beale Street Could Talk
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Romantik
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Barry Jenkins
Skådespelare: KiKi Layne, Stephan James, Regina King, Teyonah Parris, Colman Domingo, Ethan Barrett, Milanni Mines, Ebony Obsidian, Dominique Thorne, Michael Beach, Aunjanue Ellis, Diego Luna, Ed Skrein, Emily Rios, Pedro Pascal m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: Widescreen (2.00:1)
Speltid (min): 119
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2019-01-27 (Göteborg Film Festival)
Releasedatum: 2019-06-24
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Sony
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop