DOGMAN (2018)

I Roms nedslitna förorter driver Marcello en hundsalong och langar kokain vid sidan om. Han vill helst ägna sin tid och kraft åt sin dotter och hundarna men tvingas in i allt grövre kriminalitet av den storvuxna busen Simone, hans största kokainkund.
Nu är det upp till Marcello att ta sig ur Simones grepp, kosta vad det kosta vill. Dogman är Gomorra- regissören Matteo Garrones senaste storverk, som deltog i huvudtävlan i Cannes, där Marcello Fonte vann priset för bästa manliga skådespelare.

Recension:
Det är inte varje dag vi stöter på en italiensk film, eller annat än svensk/engelsk talande filmer för den delen heller men Dogman hade vi hört gott om på förhand och det hade väckt vår nyfikenhet. 

Filmen är regisserad av Matteo Garrones som även regisserat Gomorra (2008).
I Dogman följer vi Marcello som tjänar lite extra pengar vid sidan av sin hundsalong genom att sälja kokain. Han blir dock mer och mer indragen/pressad till kriminella handlingar utav en av sina kunder. På något sätt måste han bryta mönstret men hur?

Filmen utspelar sig i en nergången förort som ser ut att vara redo att förfalla helt när som helst.
Den hjälper till att sätta feelingen på denna film som också använder en hel del av sina scener till att låta tittarna tolka vad de ser snarare än att hänga med och få allt berättat via dialoger.
Det är också i detta Marcello Fonte (som spelar huvudpersonen Marcello) får utrymme. Hans karaktär är långt ifrån stum men de största känslorna i filmen kommer från hans agerande utan ord. Han fångar in oss och gör filmen mycket mer intressant än vad storyn (enligt oss) egentligen är. För att lysa upp lite extra vad han innebär för filmen, vann han priset för bästa manliga skådespelare i tävlingen i Cannes! 

Vi kan inte säga att vi hade koll på Marcello Fonte innan vi fick nys om Dogman men en rolig bi-note är att han har en liten roll i Martin Scorsese’s film Gangs of New York (2002) med bl.a. Leonardo DiCaprio. 

Summering:
Dogman håller sig till sin stil från början till slut. Det är mycket som förmedlas via vad vi ser snarare än vad vi hör och Fonte står för de största intrycken efter att sett filmen. 

Ljudet är bra och väljer man att låta receivern sampla upp till DTS Neural skapades det än lite mer omslutande ljudbubbla där även en del regnscener gav ganska bra effekter från takhögtalarna. 

Bilden är lite svårare att sätta en rating på tycker vi. Det finns en hel del artistiska inslag och de slitna miljöerna passar in bra. Filmen har inga problem med att dra ut en scen med miljöbilder utan att behöva ha fokus på skådespelarna, men vi upplever att det är ganska mycket samma slags scener med samma miljö varje gång.
Ser vi tillbaka på filmen om ett tag är det utan tvekan Fontes bra insatser som huvudroll i filmen som vi kommer komma ihåg i första hand. 

Ratings:

 Picture: 2.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Dogman
Svensk titel: Dogman
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Crime, Drama, Thriller
Språk: Italienska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Matteo Garrone
Skådespelare: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli, Gianluca Gobbi, Alida Baldari Calabria, Laura Pizzirani, Giancarlo Porcacchia, Aniello Arena, Mirko Frezza, Marco Perfetti, Vittorio Russo, Gennaro Iannone, Emanuele Barbalonga m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 103
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2019-02-15
Releasedatum: 2019-06-17
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop