DESTROYER (2018)

I detta laddade kriminaldrama återfår LA-polisen Erin Bell (Nicole Kidman) kontakten med det kriminella gäng hon för ett tjugotal år sedan infiltrerade undercover tillsammans med partnern Chris (Sebastian Stan, Bucky Barnes i Marvel-filmerna).
Att på nytt möta gängmedlemmarna väcker traumatiska minnen av ett uppdrag med katastrofal utgång, och triggar den hämndlystnad som länge förföljt Erin.
Hon tvingas åter konfrontera den hänsynslöse gängledaren Silas (Toby Kebbell), samtidigt som hon desperat tacklar sitt livs svåraste uppdrag: att hålla sin sextonåriga dotter borta från den sortens män hon själv kommit att förakta.

Recension:
Nicole Kidman har börjat dyka upp allt mer frekvent i filmer senaste tiden, Aquaman, The Upside, Boy Erased, Batman Forever (förvisso inte en ny film men en ny-release på 4k) för att nämna några stycken. Denna vecka var det dags för ytterligare en film, Destroyer som hade release i måndags ute i butikerna. 

Till skillnad från de ovan nämna filmerna där hon spelar betydande roller men ändå inte de rollerna med mest fokus på sig så är filmen Destroyer motsatsen.
Här står hon mitt i centrum och hela filmen kretsar kring henne.
Hon spelar Erin Bell som är en LA-polis med ett förflutet som en undercover agent som nästlat sig in i ett kriminellt gäng. Vad som hände under hennes undercover uppdrag klarnar vartefter filmen rullar fram, men vad man förstå direkt är att det är något som gick fel och hon är i en väldigt sliten position även fast det gått över 17 år.
När hon får reda på att ledaren i det kriminella gänget är i farten igen gör hon allt för att hitta honom och utkräva hämnd. 

Filmen bjuder på en del story twists som ger lite extra positiva intryck men det tar ett tag för dem att krypa in i storyn och just filmens story i sig håller ett ganska så långsamt tempo, även för drama genren.
Filmen listas på IMDB som en blandning av Action, Crime och Drama medan baksidan av omslaget lägger den i kategorin Crime/Action.
Med andra ord blandas det både äpplen och päron men låt oss kalla en yxa för en yxa. Kategorin Crime känns helt rätt för filmen, därtill skulle vi absolut lägga in Drama och där hade det nog stannat, Crime/Drama med andra ord.
Visst finns det en viss motivation till att läggas in som action också, det finns ett par korta eldstrider t.ex. men det är verkligen inte mycket action och filmens tempo är verkligen upplagd som en Drama. 

Tillbaka till huvudrollen så är det Kidman som håller ihop filmen bra. Hon gör en riktigt bra roll faktiskt, väl övertygande och ganska långt ifrån vad vi är vana att se henne i för roller tidigare.

Vi hade önskat oss lite högre tempo i filmen men är du ute efter en lite lugnare där det blir mer intryck att spela ut från skådespelarna utan stöd av specialeffekter eller liknande så är filmen väl värd en sittning till. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 2.5/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Destroyer
Svensk titel: Destroyer
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Crime, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Karyn Kusama
Skådespelare: Nicole Kidman, Toby Kebbell, Tatiana Maslany, Sebastian Stan, Scoot McNairy, Bradley Whitford, Toby Huss, James Jordan, Beau Knapp, Jade Pettyjohn, Shamier Anderson, Zach Villa, Natalia Cordova-Buckley, Colby French, Kelvin Han Yee m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 120
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2019-01-26 (Göteborg Film Festival)
Releasedatum: 2019-06-17
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop