GLADIATOR (2000) 4K UHD

Generalen som blev slav. Slaven som blev gladiator. Gladiatorn som trotsade ett kejsardöme.
Av ren avundsjuka vill den blivande kejsaren Commodus (Joaquin Phoenix) mörda den tappre general Maximus (Russell Crowe) och hans familj. I sista sekunden lyckas Maximus fly från sin avrättning, men istället kommer han hem och finner sin familj avrättad.
Maximus tas till fånga som slav. Han blir nu tvungen att kämpa för sitt liv som gladiator på Roms arenor, där hans talang för slagsmål kommer att göra honom till den mest brutale, och den mest populäre kämpen på arenan. Maximus enda önskan är hämnd på Commodus. För att få den, finns det bara en sak att göra: Att bli den störste gladiatorn i hela imperiet.

Recension:
Gladiator kom ut år 2000 och har sedan dess varit en av våra personliga favoriter. Russell Crowe i en av sina bästa roller och en film nästan alla man pratar med har sett nån gång.

För ca ett år sedan släpptes filmen på 4K UHD och vi har haft den stående här i filmhyllan i väntan på rätt tidpunkt att kika den.
Förhoppningarna var ganska stora på att 4K versionen skulle vara värd att uppgradera till och vi blev inte besvikna.
Bilden upplever vi som en klar förbättring men det som verkligen stack ut var ljudet. Det nya DTS:X ljudformatet är engagerande på en helt ny nivå i jämförelse med de tidigare releasen på blu-ray. Allt från dialogerna, detaljer runt omkring scenen och så klart Hans Zimmers musik adderar till en riktigt bra helhet som omsluter filmen mycket bra och det är svårt att låta bli att höja volymen lite extra och omslutas än mer med filmen.
Ska vi vara petiga på något gällande ljudet är det väll att det hade kunnat få vara lite mer detaljer i höjd kanalerna men nu är vi petiga, helhetsintrycket är mycket bra!

Så har du inte sett Gladiator rekommenderar vi först och främst att se den, det är en riktigt bra film och vårt tipps är att gå på 4K versionen direkt som i skrivande stund ligger på 199kr men också varit med på några reor så man kan fynda den till ett relativt bra 4K pris om man håller ett vakande öga på den. 

Har du sett filmen och kanske redan sitter på blu-ray versionen är då frågan – är det värt att uppgradera till 4K versionen?
Självklart beror det på om du gillade filmen eller inte men vi utgår från att du gillade den (den är ju suverän!) och vi skulle absolut rekommendera att uppgradera den. Bara sett till förbättringen i ljudet gör den värd en uppgradering i våra ögon (eller öron). 

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop

Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Gladiator
Svensk titel: Gladiator
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Action, Äventyr, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Ridley Scott
Skådespelare: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris, Derek Jacobi, Djimon Hounsou, David Schofield, John Shrapnel, Tomas Arana, Ralf Moeller, Spencer Treat Clark, David Hemmings, Tommy Flanagan, Sven-Ole Thorsen m.fl.
Ljud: DTS:X
Bild: Widescreen (2.39:1) 4K UltraHD HDR
Speltid (min): 142
Inspelningsår: 2000
Biopremiär Sverige: 2000-05-19
Releasedatum 4K: 2018-04-30
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop