BOY ERASED (2018)

 

Det här är historien om Jared Eamons (Lucas Hedges), son till pastorn i en amerikansk småstad, som hamnar i problem när hans föräldrar (Nicole Kidman och Russell Crowe) upptäcker att deras son är homosexuell.
Föräldrarna kämpar för att förena kärleken till sin son med den kristna tron, och av rädsla för att förlora familj, vänner och gemenskap, övertalas Jared att delta i terapi som ska ”bota” hans homosexualitet.
Men Jared hamnar i konflikt med ledaren (Joel Edgerton) och börjar istället att finna sin egen röst och bejaka sig själv som den han är.

Recension:
I Boy Erased har vi ett drama som väcker många känslor, och en hel del tankar efteråt. Storyn är laddad med starka ämnen som religion, homosexualitet och relationen mellan föräldrar och barn.
Jared som spelas av Lucas Hedges inser att han är homosexuell och en för många redan svår situation om hur man ska handskas med sina känslor sätts mer på sin spets av att dels, hans familj är kristna och tror på giftemål mellan man och kvinna och dels att hans far är pastor med denna syn och tro djupt rotad i sig. 

De beslutar att skicka Jared på en ”terapi kurs för kristna som ska bota hans homosexualitet”.

Hela terapi delen väcker starkt känslorna för oss tittare, mest med Jared i focus men även med de andra deltagarna och hur man ser på homosexualitet som en sjukdom.
Under filmens gång får vi både följa terapin och Jareds resa inom sig men vi får också via dessa många tillbakablickar på Jareds historia och hans inre kamp vilket skapar ett starkare djup för hela situationen.
Fokus ligger mest på Jared och hans inre kamp som sätts på sin spets med terapin, men det finns också en del andra starka inslag, så som hans relation med sina föräldrar och hur de tacklar situationen. Hans mor (Nicole Kidman) är med lite oftare i scen och blir lite av en brygga mellan dess två delar men det är framförallt via hans far (Russell Crowe) som föräldrarnas kamp blir mest påtaglig. Crowe gör en riktigt bra roll som en älskande far som precis som sin son, också går igenom en tuff situation där hans religösa tro och hans kärlek till sitt barn sätts mot varandra.

Boy Erased håller bra kvalité på både bild och ljud men det är helt klart filmens story som står för de viktigaste aspekterna i denna film. Med bra skådespelarinsatser och ett viktigt ämne att lysa upp har Joel Edgerton fått fram en viktig film som absolut är värd att se.

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 2.5/5
 Story: 4.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Boy Erased
Svensk titel: Boy Erased
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Biografi, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Joel Edgerton
Skådespelare: Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, Madelyn Cline, Victor McCay, David Joseph Craig, Troye Sivan, Emily Hinkler, Devin Michael, Matt Burke, Lindsey Moser, Jesse LaTourette, Britton Sear, David Ditmore, William Ngo, Joel Edgerton, m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 115
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-11-16
Releasedatum: 2019-06-10
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop