WHITE BOY RICK (2018)

Filmen, som är baserad på en sann historia, är en rörande skildring av en arbetarklasspappa, Richard Wershe Sr och hans tonårsson, Rick Jr.
Genom en serie helt otroliga händelser blir Rick både polisinformatör och knarklangare, manipulerad av det system som ska beskydda honom, bara för att överges av sina poliskontakter och slutligen bli dömd till livstids fängelse.
En helt osannolik berättelse om den yngste FBI-informatören någonsin och om ett turbulent, komplicerat far och son-förhållande

Recension:
I White Boy Rick hoppar vi tillbaka till 1984 i Detroit. Rick Jr (Richie Merritt) bor tillsammans med sin far Richard Wershe Sr (Matthew McConaughey) och syster Dawn (Bel Powley).
Narkotikan har ett starkt fäste här och eftersom Wershe Sr har lite shady business kring sin vapenhandel är FBI på honom och pressar efter information.
Snart får de dock koll på att de kan få ut mer via Rick Jr som de pressar till att både börja köpa och sälja narkotika för att samla in viktig information i deras utredning.
Med hot om att de kommer ta en närma titt på hans fars verksamhet (som kan skicka Richard Sr i fängelse för 10 år) om han inte hjälper till samtidigt som pengarna han gör vid försäljning av droger blir hans egen är snart den endast 15 år gamla Rick med och följer FBI ordrar.
När ”affärerna” börjar gå bra växer också problemen och risken i Ricks lilla operation. 

Den här filmen är baserad på en sann historia om Rick Wershe Jr och hans far vilket stundtals är svårt att tro men gör filmen desto mer intressant. 

Den håller spänningen filmen igenom och har ett ganska stort underhållningsvärde där speciellt Matthew McConaughey’s insatts som pappan, och kemin mellan far & son är bland de intressantaste delarna bortsett från filmens huvudhandling – vilka svängar Rick’s liv tar mitt uppe i allt mellan att hjälpa polisen och bygga upp en pengaflödande verksamhet för sig själv. 

I vissa lägen upplever vi storyn sakna lite fakta eller egna idéer och tar sig ett skutt fram till nästa del lite för snabbt. 

Bild/Ljud
Ljudet i blu-ray versionen är DTS HD Master Audio 7.1. Valet för 7.1 gav oss lite mer förhoppningar på en film med en del ljud effekter utöver det vanliga men det är en ganska diskret ljudmix i denna filmen utan några stora scener där ljudbubblan behöver flexa sina muskler nämnvärt. Det är dock en klar dialog i filmen och ljudet upplevs klart och naturligt.
Bildmässigt har filmen lyckats skapa lite äldre stil (Den utgår från 1984-1987) med hjälp av en lite tonad gul feeling av bilden men som inte tar bort den upplevda klarheten eller presentera en kornig bild som ibland läggs in för att skapa lite samma sak.

Bilden är bra, med ett par Las Vegas scener som får bilden att vakna till liv ytterligare lite under en kortare period.
White Boy Rick är ett intressants Drama med bra insatser från framförallt Richie Merritt och Matthew McConaughey som har de ledande rollerna.
Storyn blir betydligt mer intressant med tanke på att den är baserad på verkliga händelser som i våra ögon nog höjer helhetsintrycket med en halv stjärna.     

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: White Boy Rick
Svensk titel: White Boy Rick
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Crime
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Yann Demange
Skådespelare: Matthew McConaughey, Richie Merritt, Bel Powley, Jennifer Jason Leigh, Brian Tyree Henry, Rory Cochrane, RJ Cyler, Jonathan Majors, Eddie Marsan, Taylour Paige, Bruce Dern, Piper Laurie, Raekwon Haynes, Ishmael Ali, James Howard m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: Widescreen 2.39:1
Speltid (min): 109
Inspelningsår: 2018
Biopremiär USA: 2018-09-14
Biopremiär Sverige: 2019-01-27 (Göteborg Film Festival)
Releasedatum: 2019-06-10
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Sony Pictures
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop