A DOG’S WAY HOME (2019)

I A Dog’s Way Home får vi följa med på ett hjärtevärmande äventyr med Bella, en hund som ger sig ut på en storslagen 65 mils resa hem när hon kommer bort från sin älskade husse.

Recension:
Baserad på en bok skriven av W. Bruce Cameron, har filmen med samma namn nyss haft release på disc.
Vi dyker in i storyn direkt!
Filmen handlar om hunden Bella som p.g.a. sin blandras med pitbull inte kan bo kvar hos sin husse Lucas som tog in henne från gatan när hon var en valp. I staden som Lucas bor i är nämligen alla hundar med pitbull i generna förbjudna.
För att inte riskera att Bella blir tagen av ”hundpolisen” beslutat sig Lucas för att lämna bort Bella till en bekants släktingar drygt 60 mil hemifrån medan Lucas och hans mor kan leta upp ett boende utanför stadens lagar.
Det här förstår såklart inte Bella som känner att hon måste rymma och hitta tillbaka till sin familj för att stötta dem och här börjar Bellas långa resa och filmens äventyr. 

Filmen innehåller en hel del sorgliga inslag och mycket av handlingen känner vi är för djupa för att tynga unga barn med och därför lite förvånade över att filmen här i Sverige har en rekommendation från 7 år och inte högre.
Filmen tacklar saker som hemkomna soldater med PTSD, personer som hyser agg mot djur och är beredda att överge sin trogne hund utan minsta uppvisning av ånger, ensam gammal hemlös i sina sista dagar i livet och en del andra liknande saker som kan väcka ganska många osäkra frågor ur ett barns perspektiv. 

Samtidigt finns det speciellt två röda trådar som går genom filmen. Den ena, en ganska tydlig demonstration mot vad som verkar vara ganska udda regler om hundar och då framförallt pitbull och hur det räcker med att tre lagmän kan säga att hunden ”ser ut att ha pitbull” i sig för att ge dem rätt av ta in den för avlivning.
Medans den andra röda tråden står för det som är varmast och finast i filmen, nämligen kärleken och banden mellan en hund och en människa, och varför just hunden sägs vara människans bästa vän.

Filmen har en hel del fina naturlandskap i sig och kvalitén på bilden är över lag  ganska hög.
Vad som sticker ut negativt är tyvärr CGI effekterna. Under Bellas resa för att hitta hem blir hon vän med en liten puma vars mamma just blivit skjuten av jägare. Vid en första blick ser den lilla puman gullig ut men ganska snabbt märker man att rörelserna inte efterliknar ett riktigt djur och ögonen har de givit överdrivet mycket mänskliga utryck i.
Vi ser det igen lite senare när Bella möter/jagar en kanin och när en grupp vargar närmar sig.
Som lite yngre tittare tror vi inte dessa delar blir lika uppenbara och den lilla puman går nog hem mer som söt i deras ögon. 

Till ljudet har vi en tydlig dialog filmen igenom men sparsamt med delar som sätter surround systemet på prov. Ett undantag är när en lavin går av och dundrar nerför backen i full fart. Åter igen är CGI effekterna inte de mest övertygande men scenen väcker subwoofrarna till liv överraskande bra här. 

I sin helhet är A Dog’s Way Home en ganska svår film att sätta lämplig ålder på. Huvudhandlingen är väldigt barn/familjeanpassad men det är många delar som är lite för starka eller djupa för att de yngre ska förstå sig på  helt och hållet och vi hade nog lagt åldersrekommendationen  till mist ett par år äldre på grund av detta.  

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 2.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: A Dog’s Way Home
Svensk titel: A Dog’s Way Home
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Äventyr, Drama, Familj
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Charles Martin Smith
Skådespelare: Bryce Dallas Howard, Jonah Hauer-King, Ashley Judd, Edward James Olmos, Alexandra Shipp, Chris Bauer, Barry Watson, Motell Gyn Foster, Wes Studi, John Cassini, Brian Markinson, Patrick Gallagher, Broadus Mattison, Rolando Boyce, Cesar De León m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 96
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-01-18
Releasedatum: 2019-05-27
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Sony
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop