WELCOME TO MARWEN (2018)

Welcome to Marwen av Oscar®-belönade* Robert Zemeckis (Forrest Gump, Castaway) är en djärv och högaktuell film som återger den sanna och mirakulösa historien om en slagen man som inser hur konstnärlig kreativitet kan läka en människas själ.
När Mark Hogancamp (Steve Carell) råkar ut för ett brutalt överfall som ger honom minnesförlust, tror ingen att han ska återhämta sig. Men genom att pussla ihop delar ur sitt gamla och nya liv skapar Mark en vidunderlig fantasivärld där han hämtar styrka.
Hans konstinstallation blir en hyllning till de starka kvinnor som stöttar honom längs vägen.

Recension:
Welcome To Marwen var en film vi sett fram emot ett tag nu, trailern fångade vårt intresse lite extra och lyfte fram en story som verkade passa oss bra. Ibland lever inte filmerna upp till sina förväntningar och ibland förvånar de med att ha någon kvalitet man helt missat inför en titt. Lite åt det senare hållet blev det för oss med denna filmen.
Filmens story som vi förväntade oss skulle vara det starkaste kortet levde inte upp till våra förväntningar. Inte på något sett dålig eller ointressant men väldigt annorlunda och fast den är baserad på en sanning (brukar vara ett bra recept för oss) så fick vi inte riktigt den djupare kontakten till huvudrollen. 

Men filmen lyckades överträffa våra förväntningar på andra plan, framförallt på bild och ljudsidan.
Filmen är en spelfilm men den består också till stor del av scener som är animerade. Hela Marwens värld är animerad och det är mycket bra gjort.
Dockorna som är huvudpersonerna i Marwen har gott om detaljer och framförallt ansiktena sticker ut där t.ex. ögonen ser snudd på levande ut och munnen hänger med i rörelserna till rösten på ett mycket synkroniserat sätt.
Detta är nog filmens starkaste sida för oss, själva animerade historian blir nästan huvudhandlingen i filmen och den värkliga världen blir lite av bi-handlingen samtidigt som de samspelar på varandra filmen igenom.
Den andra delen som positivt överraskade var ljudet. I den animerade världen är det full fart när ”Hogie” fightas mot de tyska nazi-dockorna och hela ”fantasivärlden” blir ett utlopp för ljudeffekter med kulor som visslar förbi och stora explosioner som vi annars inte brukar vara vana med att få i drama genren.

Slutsats
Welcome To Marwen har en stark story bakom sig men vi tycker inte den lyckas nå ut med den i den grad att filmen berör på en djupare nivå. De animerade världen blir satt i för mycket fokus för att den bakomliggande sanna storyn ska få plats att blomma ut ordentligt, samtidigt som just de animerade delarna av filmen står för de mest intressanta delarna i underhållningen.
Steve Carell spelar sin roll ganska bra men blommar mest ut som dockan ”Hoagie” och vi hade önskat att få lite mer djup i ”live” rollen i filmen.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Welcome To Marwen
Svensk titel: Welcome To Marwen
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Komedi, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Robert Zemeckis
Skådespelare: Steve Carell, Falk Hentschel, Matt O’Leary, Nikolai Witschl, Patrick Roccas, Alexander Lowe, Eiza González, Leslie Zemeckis, Merritt Wever, Gwendoline Christie, Stefanie von Pfetten, Janelle Monáe, Leslie Mann, Neil Jackson, Samantha Hum m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 116
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-01-18
Releasedatum: 2019-05-13
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop