THE HATE U GIVE (2018)

The Hate U Give bygger på den bästsäljande romanen om Starr Carter, som lever ett dubbelliv i två skilda världar: den fattiga svarta förorten där hon bor och den fina vita privatskolan som hon går i. Men hennes tillvaro ställs på ända när hon blir vittne till hur en polis skjuter hennes barndomsvän till döds. Trots omgivningens påtryckningar måste Starr nu stå upp för vad som är rätt. I rollerna: Amandla Stenberg, Regina Hall, Anthony Mackie, K.J. Apa m fl.

Recension:
The Hade U Give sågs via en digital screening inför releaserna på digitalt köp 10/6 och VOD 24/6-2019.
Dessa ger oss gott om tid att se den och komma ut med våra uppfattningar om hur filmen innan den är released vilket gör våran recension förhoppningsvis ännu mer intressant för er läsare. Baksidan på detta är att det är svårt att lämna lika mycket information kring delarna som berör ljud och bild, dels för att den stramas och dels för att ljudet är i stereo utförande.
Vi kan mixa upp den via vår receiver till ett surroundsystem och dagens receivrar gör ett bra jobba av detta men det skulle ända inte ge ett rättvist omdöme till hur filmens ljud egentligen är så här går vi helt på filmens handling och lägger inte mycket kraft i bild och ljuddelen. 

Lyckligtvis verkar storyn i den här filmen också vara dess viktigaste punkt. Här skildras en ung tjejs liv, Starr Carter (Amandla Stenberg) i ett rufft område som går i skolan i ett finare område där de rikas barn går.
Det är en skildring med stora kontraster och Starr lever ett liv i sitt hem och området kring det på helgerna samtidigt som hon balanserar upp det med Starr version 2 för att passa in i skolan.
Efter att hon bevittnar sin obeväpnade vän bli nerskjuten av en polis i en rutinkontroll börjar situationerna mellan hennes dubbelliv bli allt svårare att hålla ihop och hon dras med tankarna om vad som är rätt att göra, hålla sig anonym eller nå ut som ett huvudvittne. 

Filmen tar upp stora klasskillnader och också viktiga samhällsfrågor som allas lika rättigheter. Även om folk säger vi behandlar alla på samma sätt och med samma rättigheter så finns det mycket som tyder på det motsatta, och det behöver inte bara handla om sin färg på huden.
Huvudpersonen Starr spelar en 16 årig ung flicka med en stor tyngd att bära runt på sig och hennes (Amandla Stenberg) skådespelarinsats är mycket mogen och bra i denna filmen. 

Utan att gå in på kvalitén av ljudet på filmen kan vi däremot säga att vi gillade filmens scoore/soundtracks. De var väll avvägda och passade in snyggt med filmens scener och händelser.

Vi rekommenderar att ta en titt på denna filmen när den kommer ut. Tyvärr får den ingen svensk release på disc som det ser ut i dagsläget men från 10/6 går den att köpa digitalt och 24/6 på VOD.
Det ska bli intressant att följa utvecklingen på Amandla Stenberg karriär och kommande filmer! 

Ratings:

Importerad Disc:
DVD hos Discshop

Specifikation
Original titel: The Hate U Give
Svensk titel: The Hate U Give
Recenserad på: Förscreening till recension
Genre: Drama, Crime
Språk: Engelska
Undertext:
Regissör: George Tillman Jr.
Skådespelare: Amandla Stenberg, Regina Hall, Anthony Mackie, Issa Rae, Common, Algee Smith, Sabrina Carpenter, K.J. Apa, Dominique Fishback, Lamar Johnson, TJ Wright, Megan Lawless, Rhonda Johnson Dents, Tony Vaughn m.fl.
Ljud: (Stereo på screening) Engelska disc versionen släpptes med Dolby Digital 5.1 på DVD)
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 133
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2019-02-18
Releasedatum: Digitalt köp 10/6, på VOD 24/6
Åldersgräns: PG-13 År
Distributör: Fox
Link to discshop