AMERICAN SNIPER (2014)

Chris Kyles (Bradley Cooper) uppdrag är att skydda sina vapenbröder samtidigt som han själv är måltavlan för rebeller. Trots faran och trots att han måste lämna sin egen familj klarar han sig igenom fyra hemska uppdrag i Irak och personifierar därmed SEAL:s ledord att aldrig lämna kvar någon. När han återvänder till sin fru, Taya (Sienna Miller) och sina barn märker Chris emellertid att det här är ett krig som han inte kan lämna bakom sig.

Kort Sammanfattning:
Filmen väcker mycket känslor och tar upp en del av problemen mellan att åka ut i krig och att komma tillbaka till sitt land och sina kära igen efter saker man gjort och sett där borta, och också att handskas med vänner som aldrig kommer hem.

Gillar ni Bradley Cooper är American Sniper ett måste att se, för oss är detta en av hans bästa roller vi sett honom i. 

Blu-ray versionen innehåller ett Dolby Atmos ljudspår och första gången jag såg filmen var i ett 5.1 system. Trots att vi denna gången såg den i ett 7.2.4 system är det svårt att dra raka jämförelser då det var för många år mellan tittarna och med olika rums egenskaper och högtalare men det vi kan utgå från är vårt review rum som vi utgår från inför alla filmer vi publicera och då kan vi konstatera att det är en film med många effekter som utnyttjar alla högtalare på et effektivt sett att få till känslan av att vara mitt uppe i det. Skott tvinar förbi och slå i någons hårda fasad bakom dig och du kan höra gruset knastra runt om de andra soldaternas fotsteg. 

Det är en känslosam och stark story som ha ett tagande slut kombinerat med bra bild och effekter både på ljud och bildsidan, men också en mycket bra insats från skådespelarna, speciellt från Bradley Cooper själv.

Clint Eastwood som regisserar filmen har valt att göra en del justeringar från självbiografin skrev av Chris Kykes (Bradly Cooper i filmen) och den lämnar några frågor obesvarade men samtidigt får till en mycket bra story. 

Vi ger filmen en mycket stark 4:a av 5

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 4.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDONDiscshop eller
DVD hos CDON eller Discshop

Boken filmen är baserad på
I pocket hos CDON
Som ljudbok hos CDON 

Specifikation
Original titel: American Sniper
Svensk titel: American Sniper
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Biografi, Drama, Krig
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Clint Eastwood
Skådespelare: Bradley Cooper, Sienna Miller, Jake McDorman , Cory Hardrict, Sammy Sheik, Eric Ladin, Kyle Gallner, Cole Konis, Ben Reed, Elise Robertson, Luke Sunshine, Troy Vincent, Keir O’Donnell, Marnette Patterson, Jason Hall, Billy Miller, Leonard Roberts, Jason Walsh, Reynaldo Gallegos m.fl.
Ljud: Dolby Atmos, DTS HD MA 5
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 132
Inspelningsår: 2014
Biopremiär Sverige: 2015-01-23
Releasedatum: 2015-06-01
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop