THE MULE (2018)

Earl Stone (Clint Eastwood), en fattig och ensam man i 80-årsåldern, blir erbjuden ett jobb som chaufför. Det låter enkelt, men vad Earl inte vet är att han precis har tagit jobbet som knarkkurir åt den mexikanska kartellen.
Han gör det bra – så bra att han får större leveranser och blir tilldelad en handler. Han är dock inte den enda som håller koll på Earl då han också hamnat på den hårdföre DEA-agenten Colin Bates (Bradley Cooper) radar.
Även om pengar inte längre är ett problem så börjar så småningom hans tidigare misstag göra sig påminda, och det är osäkert om han hinner ställa allt tillrätta innan polisen eller kartellens torpeder hinner ikapp honom.

Recension:
The Mule är Clint Eastwood’s första film han regisserar och har huvudrollen i sedan Gran Torino 2008, en lång väntan om man gillar Eastwoods filmer (och vem gör inte det!). Här skildras Earl (Clint Eastwood), en gammal mans liv som satt jobb och nöje framför sin familj som resulterat i att han i ålderns höst står ensam och med väldigt dålig relation till sin dotter och ex-fru. 

När de ekonomiska problemen kommer ifatt honom får han från oväntat håll ett tips om hur han kan tjäna pengar – Genom att köra sin bil med ett dyrbart last för avlämning i en annan stad. Pengarna han tjänar på sina körningar är så stora så han kan ta sig ur sina ekonomiska problem och också hjälpa andra, men det går snart upp för han att den dyrbara lasten är långt ifrån laglig.

Story: 
Baserad, eller inspirerad av en verklig händelse som är ganska så fiction lagd för att skapa en film runt det känns storyn väldigt balanserad och riktar in sig helt på den gamle mannens liv och tankar kring sina tidigare val.
Man känner filmen igenom vart den är påväg att ta sitt till och således saknar lite av spänningen men samtidigt bjuder på en väldigt intressant resa så trots att man har på känn vad som ska komma att hända i olika delar av filmen så är vi fast i storyn och vill se hur storyn formar sig.

Vi gillar helt klart storyn, som har ett ganska bra drama tempo i sig och filmen bygger sig själv upp till slut genom hela filmen. 

Det enda vi kände inte satt riktigt var när Earl tar sina första körningar. Att han inte skulle förstå att han kör knark eller något annat mycket dyrbart olagligt med riskerna de medför, åt ett kartell är svårt att sälja in och det känns inte som filmen har lyckats övertala oss om detta blåögda handlandet. Framförallt när inlastningen görs i ett ”stängt garage” och med ”gäng” som har tungt beväpnade personer med i högsta beredskap, samt avlämningsrutinerna och de stora summa pengar som betalas kontant efter avslutat dropp.
Eftersom den blir ganska svår att sälja in till tittarna kanske man skulle valt att gå på den mer verkliga storyn bakom inspirationen till film med att han visste vad han gav sig in på direkt, eller i alla fall att under första leveransen börja lägga ihop bitarna och förstå ganska snabbt istället för att låta det ticka på med ett par körningar till innan allt klarnar för honom.
Men bortsatt från den aspekten känner vi att filmen har en bra kontroll på sin story och känns trovärdig. 

Vi blir också positivt överraskade över humorn i filmen, den lättar upp med ganska komiska delar som blir ett bra inslag.
En annan rolig detalj i filmen är att Earl’s karaktär kräver en lite äldre garderob och här har de haft lite roligt med att plocka fram kläder Clint Eastwood har använt sig av i andra filmer, en detalj som man lätt går förbi men som man får reda på om man kikar bonusmaterialet på discen som vi tycker är 10 väl spenderade minuter efter filmens credits rullat upp.

Ljud/Bild
Här utgår vi från Blu-ray versionen, filmen finns också på DVD och 4K UHD samt digitalt via t.ex. iTunes (länk längre ner på denna sida).
Filmen bygger mestadels på dialog när vi kommer till ljudet i filmen. Inledningsvis tyckte vi det lät en aning svagt men efter inledningens första minuter kändes dialogen mer distinkt och tydlig.  Musiken till filmen passar in bra med hela filmens karaktär och när vi kommer till ljudeffekter så är det inte så mycket att gå in på.
Det är helt enkelt mest en dialog film där surround högtalarna oftast jobbar ganska diskret för att ge en lite större närvaro i scenerna. Det finns däremot ett par scener där surround-ljudet får visa lite va de går för, bl.a. en helikopter senare skede av filmen. 

På bildsidan kunde vi redan från start konstatera att vi har en klar bild att se på. Det är en ren detaljerad bild och de flesta scenerna har bra med ljus i sig.
En upprepande del av filmen är Earl körandes genom USA på stora och ofta ganska glest trafikerade vägar och och här har de passat på att välja en bildvinkel som tar del av det stora landskapet runt som skapar några extra fina vyer med den bra kvaliten på bilden.
Just dessa vinklar vid bilkörningen hjälper tittarna att skapa känslan av att han kör långa sträckor utan att vi behöver spendera långa sekvenser av bilkörning, smart och effektivt!.

Extramaterial:
Till extramaterialet på denna Blu-ray har vi dels en musik video med låten “Don’t Let the Old Man In” som är på ett par minuter i längd. 

Och så har vi ”Making of The Mule: Nobody Runs Forever som ger oss drygt 10min extramaterial men lite kommentarer om filminspelningen från skådespelare/producenter mm och vi tyckte den var väll värd en titt.

Extramaterial:

  • Making of The Mule: Nobody Runs Forever : Join actor/producer/ director Clint Eastwood and the all-star cast and crew of The Mule as Eastwood makes his bold return to the big screen.
  • Toby Keith “Don’t Let the Old Man In” Music Video

    Filmen hade release på 4K UHD, Blu-ray och DVD 13/5-19.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3/5
 Story: 4/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Mule
Svensk titel: The Mule
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Crime, Drama, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Clint Eastwood
Skådespelare: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Michael Peña, Dianne Wiest, Alison Eastwood, Taissa Farmiga, Richard Herd, Robert LaSardo, Eugene Cordero, Clifton Collins Jr., Andy Garcia,  m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 116
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2019-01-25
Releasedatum: 2019-05-13
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop