BUMBLEBEE (2018) (4K)

Cybertron har fallit, och Bumblebees hjältemodiga resa börjar när Optimus Prime skickar honom att försvara Jorden. Charlie Watson, en tonåring som söker sig själv, reparerar den krigsärrade roboten som förklätt sig till folkabubbla. Medan Decepticons fortsätter jakten på överlevande Autobots försöker Bumblebee och Charlie rädda världen tillsammans.

Recension:
Nu på måndag, 20/5-19 släpps filmen ute i butikerna, både som 4K UHD, Blu-ray, Blu-ray Limited Edition Steelbook och på DVD.
Filmen är fristående från de tidigare Transformers filmerna så man behöver absolut inte ha sett de  filmerna innan man ser denna men har du chansen att se de andra först så tror vi det hjälper till för att få fram ytterligare lite känslor för denna film, och snappa upp några små detaljer som man kanske inte hade märkt av annars. 

Storyn utspelar sig 1987, alltså långt före Transformers-filmerna och som titeln avslöjar är detta Bumblebee´s historia som står i fokus.
Med order från Autobots ledare, Optimus Prime, får Bumblebee i uppdrag att ta sig till jorden för att skydda planeten i väntan på att de andra Autobots kan slutas upp där och mobilisera sig på nytt efter att de förlorat slaget om deras planet Cybertron till de onda Decepticons.
Men han blir förföljd av en ond Decepticon och i fighten mot denna förlorar han både sitt minne och sin röst.
Han gömmer sig som en gammal folkbubbla som Charlie hittar på en skrottipp när hon letar delar till sitt projekt som hon delade med sin far innan han hastigt gick bort. Charlie får bilen när hon fyller 18 och det dröjer inte lång tid innan hon får reda på att detta inte är en vanlig bil.
Banden knyts mellan Bumblebee och Charlie och tillsammans hjälps de åt att finna sina identiteter igen, samtidigt som hotet från Decepticons växer sig allt större. 

I jämförelse med de tidigare Transformers filmerna så har filmen om Bumblebee fått en djupare story att presentera, där vi också får en djupare kontakt med robotarna än vad vi har haft tidigare.
Trots att Bumblebee är en robot så har teamet lyckats förmedla ut hans känslor på ett så övertygande sätt att man ser honom mer som en person än en maskin.
Det är minst sagts svårt när vi pratar om en maskin som inte har de mänskliga ansiktsuttrycken att stödja sig mot, istället har de fått jobba med andra delar som t.ex. kroppsspråket.
Men den två största bidragande faktorerna är dels hans ögon som är den synbart mest mänskliga aspekten av honom, och dels via Charlie (Hailee Steinfeld) som gör en riktigt bra insatts för att få fram känslorna dem emellan.
Det skulle vara lätt att säga att kemin mellan dem fungerar vilket såklart är ett bra betyg men det är först när vi lägger till tanken om att Bumblebee är en dator genererad skapelse som inte finns med när Hailee Steinfeld spelar in sina scener som vi verkligen blir imponerade över hennes förmåga att skapa detta band mellan dem två så övertygande.
Just detta finns också en del intressant information kring i bonus-materialet som absolut är värd att ta en titt på. 

Ljud & Bild
Två starka delar i alla tidigare Transformers filmerna, och utan tvekan även i denna film.
På bildfronten är det framförallt skapandet av alla Transformers som man slås över.
Här har de gått tillbaka till rötterna i Transformers utseende som referens och därifrån byggt upp dem med otroligt mycket detaljer och resultatet har blivit de mest övertygande robotarna i filmens serie.
Som vi var inne på tidigare, de har lyckats skapa så utvecklade Transformers att de även kan förmedla känslorna till tittarna, och då framförallt när det kommer till skapandet av Bumblebee där CGI-modellen består av inget mindre än 7 608 separata delar!
Filmens effekter håller också väldigt hög standard och CGI-effekterna smälter in väldigt bra i filmen. 

Öppningsscenen där vi slungas mitt in i kriget mellan Autobots och Decepticons är helt skapat via CGI och är ett bra exempel på hur bra de fått till de digitala effekterna i filmen.
I övrigt gällande bildkvalitet får vi en skarp bild med mycket detaljer (inte minst när det kommer till själva Transformerserna deras transformation från bil till robot etc) och färgerna i filmen är djupa och ser riktigt bra ut.

På ljudsidan har vi ett Dolby Atmos ljudspår, både på 4K discen och på Blu-ray.
Filmen har inte lika mycket effekter som Transformers filmerna då det inte är lika mycket krigande i denna men det är tillräckligt mycket för att sätta högtalarna i arbete och det är ett inspirerande ljud filmen igenom.
Små detaljer som Bumblebees surrande förhöjer också helheten även i de mindre effektfulla scenerna.
Det finns också en del effektiv användning av takhögtalarna genom filmen, allt från plan som swishar förbi ovanför oss till framförallt en helikopterscen närmre slutet av filmen där ljudet panorerar runt en hel del.

Blu-ray och 4K versionerna av filmen har också ett gediget arkiv med extramaterial som är väll värd en titt. Framförallt gillade vi avsnitten från ”Bringing Bumblebee to the Big Screen” där vi får lite intervjuer med skådespelarna och teamet bakom filmen och också lite inblick i hur en del scener har spelats in och hur mycket arbete som lagts ner med att skapa alla CGI-modeller av transformers som är med i filmen.
Även DVD versionen har extramaterial men inte fullt så mycket.
(Tips: För er som köper 4K versionen så är extramaterialet ej på 4K discen utan den ligger på Blu-ray discen).

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD:
• Deleted/extended scenes and outtakes
• Explore Cybertron through Bee Vision
• Sector 7 Archive
• Bringing Bumblebee to the Big Screen
• And more!

Extramaterial DVD:
Bringing Bumblebee to the Big Screen

Ratings:

 Picture: 4.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 4/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
Blu-ray L.E. Steelbook hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Transformers: (2007) Rating Här
Transformers: Revenge Of The Fallen (2009) Rating Här
Transformers: Dark Of The Moon (2009) Rating Här
Transformers: Age of Extinction (2014) Rating Här
Transformers: The Last Knight (2017) Rating Här

Specifikation
Original titel: Bumblebee
Svensk titel: Bumblebee
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Action, Äventyr, Sci-Fi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Travis Knight
Skådespelare: Hailee Steinfeld, Jorge Lendeborg Jr., John Cena, Jason Drucker, Pamela Adlon, Stephen Schneider, Ricardo Hoyos, John Ortiz, Glynn Turman, Len Cariou, Kollin Holtz, Gracie Dzienny, Fred Dryer, Isabelle Ellingson, Mika Kubo m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (1.78:1)
Speltid (min): 114
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-12-25
Releasedatum: 2019-05-20
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Paramount
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop