THE KARATE KID (1984) 4K UHD

En faderlös tonåring möter sitt livs största utmaning i KARATE KID – SANNINGENS ÖGONBLICK. Daniel (RALPH MACCHIO) har flyttat till Los Angeles från ostkusten och står nu inför den nästan omöjliga uppgiften att hitta nya vänner.
Men när han blir offer för mobbning av Cobra Kai, en brutal grupp karateelever, uppstår vänskap mellan Daniel och Ali (ELISABETH SHUE), flickvän till Cobra Kais ledare.
Daniel gör allt för att slå tillbaka och imponera på sin nya väninna men är rädd för att hamna i direkt konfrontation med det farliga gänget. Så när han upptäcker att alltiallomannen Miyagi (NORIYUKI ‘PAT’ MORITA) är mästare i kampsport ber Daniel att få lära sig karate.
Miyagi lär Daniel att karate handlar om att kontrollera sina känslor, sina tankar och sin kropp och att kampen bara är den allra sista lösningen på ett problem.
Under Miyagis kunniga ledning utvecklar Daniel inte bara sin fysiska förmåga utan också självtillit och tro på sig själv.
Helt nödvändiga ingredienser för att kunna vinna mot de omöjliga odds han står inför när han kastas ut i sitt livs svåraste kamp i denna underhållande films spännande klimax.

Recension:
35 års jubileum för filmen The Karate Kid från 1984 firades genom att släppa filmen i en 4K UHD utgåva.
Med Dolby Atmos ljudmix och med 4k UHD och HDR lockar filmen oss till en rewatch, och vi får erkänna att det var ganska många år sedan vi sist kollade filmen.
En del av anledningen är att det helt enkelt kommit en massa andra filmer emellan men en lika stor faktor är att versionen vi har haft hemma sedan tidigare är DVD och även med bra uppskalning från hårdvaran så håller kvaliten inte riktigt måttet för att kunna njuta på en stor bildyta.
Men nu finns det som sagt en 4K version ute av filmen och med den fick vi bekanta oss med gamla minnen av filmen som var en höjdpunkt filmmässigt i barndomen.
Storyn håller än idag och har en hel del fina bakomliggande meningar som huvudpersonen Daniel (Ralph Macchio) lär sig under resans gång efter att ha träffat Mr.Miyagi som tar honom under sina vingar.

Ljud & Bild
Med ett massivt lyft jämfört med DVD versionen blir 4K versionen helt klart värt en uppgradering, även på mindre bildytor. Upplösningsmässigt fungerar bilden väldigt bra, men den har en del brus i sig vilket gör att vi aldrig får de där riktigt glasklara upplevelsen av en bild som ”poppar”. Detaljerna har dock skärpts till avsevärt, och märks tydligt på delar som när de försöker fånga en fluga med kinesiska pinnar. Vi summerar bilden med att det tar denna klassiker till en nivå som gör den värd att se även på en stor duk med projektor men klarar inte av att ge en wow känsla av den ”gamla” inspelningen i den mån som t.ex. Philadelphia lyftes med i sin 4K uppgradering. 

När vi kommer till ljudet så har 4K skivan ett Dolby Atmos spår, blu-ray discen som också medföljer har ett DTS HD MA spår.
Ljudet i 4K discen är klar och dialogen tydlig. Det är ett lyft i storleken av ljudbubblan jämfört med Blu-ray discen men skillnaderna är inte så stora.
Detta får räknas till en av de mer diskreta Atmos mixarna, där ljudet jobbar mer med sin tydlighet och ökandet av närvaron i scen-miljön än stora ljudeffekter eftersom filmen är ganska nedtonad på ljus den fronten

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 4/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Karate Kid
Svensk titel: Karate Kid – Sanningens Ögonblick
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Action, Drama, Familj
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: John G. Avildsen
Skådespelare: Ralph Macchio, Pat Morita, Elisabeth Shue, Martin Kove, Randee Heller, William Zabka, Ron Thomas, Rob Garrison, Chad McQueen, Tony O’Dell, Israel Juarbe, William Bassett, Larry B. Scott, Juli Fields, Dana Andersen m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (1.85:1) UltraHD HDR
Speltid (min): 127
Inspelningsår: 1984
Biopremiär Sverige: 1984-10-19
Releasedatum: 2019-05-06
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop