SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE (2018)

Miles Morales är en 13-åring från Broooklyn och en Spider-Man olik alla andra vi någonsin sett tidigare.
Han är en klipsk tonåring som gillar att hänga med sina vänner och vara som barn i den åldern är mest. Men vad hans vänner inte vet är att Miles också lär sig att omfamna ett helt nytt och oväntat liv som den helt nye Spider-Man!
Med hjälp av några överraskande nya vänner lär Miles sig att hitta hjälten inom sig.

Recension:
Det har varit svårt att undgå att en animerad storfilm om Spider-man varit på ingång, hypen har varit stor, mycket tack vare filmens bildstil. Skulle man mot förmodan ändå ha missat dessa delarna så är chansen stor, om du som vi har en 7-årig grabb i huset, fått reda på det ändå, och då mer än en gång per dag.
Därför är det extra skönt att se att filmen även kommer i en svensktalande version. Men till denna recension håller vi oss till den engelsktalande versionen där ljudet på blu-ray discen består av DTS HD Master Audio 5.1, jämfört med den svenska som har det mer komprimerade ljudformatet Dolby Digital 5.1, mer om ljudet kan ni läsa lite längre ner.

Filmens story handlar om Miles Morales som efter att blivit biten av en radioaktiv spindel får Spider-Mans förmågor.
The Bad Guy Kingpin har kommit på ett sätt att nå parallella universum och genom det försöker han hitta sin familj för att återförenas, men hans maskin är farlig och öppnar också upp för andra att ta sig in i ”vårt” universum och Miles får snart reda på att han inte längre är ensam som Spider-Man.
Vi gillar storyn men känner att den kan bli lite för avancerad för de yngsta barnen att greppa, filmen är i Sverige rekommenderad från 7 år.
Även om man inte riktigt greppar hela den parallella delen så erbjuder filmen underhållning och den klassiska röda tråden med superhjälte (hjältar) vs Bad Guy så den är fortfarande enkel att ta in för de yngsta även om man missar lite av helheten.
Har man inga tidigare Spider-Man erfarenheter sätter det inte stopp för denna film heller. 

Bild:
Våra största förväntningar inför filmen var dess bild, att den också vann en Oscar för bästa animerade film hjälpte inte att ta ner våra förväntningar direkt.
Med sin grund i serietidningar har Spider-Man Into The Spider-Verse verkligen jobbat på att få fram serietidningskännslan och gör det på ett vågat sätt och skapar en helt unik stil som särskiljer sig från de mer normala animerade filmerna vi är vana med.
Detaljerna i bilden visar tydligt påminnande tecken om serietidningarna med dess prickiga delar i vissa områden av bilderna och filmen använder sig också i måttligt grad av pratbubblor och ren text mitt i bildens händelser.
Det är en färgsprakande färgsättning som skapar väldigt många vackra scener att se på. Kanterna på t.ex. de animerade rollerna är skarpa och det förstärks ytterligare med att filmen jobbar en hel del med ”Blurr” eller ”off focus” delar i bilden som skapar ett större djup.

Men det som kanske utmärker sig allra mest till sin serietidningskoppling är filmens frame-rate, eller snarare filmens upplevda frame-rate. Normalt har en film 24 bilder per sekund, det gör så att vi får ett naturligt flyt i bilden.
Högre frame-rates kan få en så kallad soap opera effekt där allt känns för flytande. Här har man tydligt gått åt andra håller för att få personerna att röra sig mer ”hackigt” genom sin omgivning vilket skapar en slags stop-motion effekt eller som när man snabbt bläddrar genom en bunt med papper och ser en bild uppdateras ruta för ruta.
Till en början kändes detta lite udda och vi kan nog förstå att inte alla gillar denna approach men för oss kom man in i det riktigt snabbt och det kändes helt klockrent till vad filmen är ute efter att skapa, det bidrog helt klart till en starkare serietidningskoppling och passade in bra på filmen. 

Ljud:
Som nämnts ovan har blu-ray versionen ett DTS HD MA 5.1 spår. Vill man åt ett ännu bättre ljudspår är det 4K versionen av filmen man ska kika efter, där är nämligen 4K discen utrustad med Dolby Atmos ljudspår (blu-ray skivan som också ingår i 4K version har ej Atmos).

Det är alltid lite tråkigt att se när blu-ray versionen inte får det bästa ljudformatet utan istället sparas till 4K versionen, men det behöver inte vara Dolby Atmos eller DTS: X för att låta bra och Into The Spider-Verse är ett utmärkt exempel på detta.
Ljudet är riktigt engagerande i filmen och surroundkanalerna får vara med en hel del. Vi testade också att låta receivern uppmixa från DTS HD MA 5.1 till DTS: Neural X för att få med höjdkanalerna och uppmixningen gjorde ett riktigt bra jobb här och gav en ännu större känsla för effekterna i filmen så vi rekommenderar helt klart att testa detta om ni har möjlighet att göra det, eller ännu bättre, gå på 4K UHD versionen direkt (den finns också som en riktigt fin steelbook edition).

Ratings:

 Picture: 4.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Steelbook 4K hos CDON eller Discshop
Blu-Ray hos CDON eller Discshop 
3D Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Spider-Man: Into The Spider-Verse
Svensk titel: Spider-Man: Into The Spider-Verse
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Tecknat/Animerat, Action, Äventyr, Familj, Marvel
Språk: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman
Skådespelare: Shameik Moore, Jake Johnson, Nicolas Cage, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian Tyree Henry, Lily Tomlin, Luna Lauren Velez, Zoë Kravitz, John Mulaney, Kimiko Glenn, Kathryn Hahn, Liev Schreiber, Chris Pine, Natalie Morales m.fl.
Svenska Röster: Eddie Hultén, Michael Blomqvist, Happy Jankell, Jens Hultén, Björn Gustafsson m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1 Engelska, Övriga språk Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 117
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-12-14
Releasedatum: 2019-04-29
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Sony Pictures
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop