AQUAMAN (2018)

AQUAMAN skildrar den ursprungliga berättelsen om ARTHUR CURRY, hälften människa och hälften Atlant, som ger sig ut på sitt livs resa för att ta reda på om han är värdig att bli det han föddes att vara … kung.

Recension:
Vi har sett mindre glimtar av Aquaman i tidigare filmer (ex. Batman vs Superman och Justice League) men nu var det dags för en efterlängtad långfilm med vattenmanen.
Jason Momoa, kanske för många fortfarande mest känd för sin roll i Game Of Thrones  har huvudrollen som Aquaman och filmen har också en gedigen skådespelar lista bakom Jason att luta sig mot, Amber Heard, Nicole Kidman, Willem Dafoe, Patrick Wilson och vår svenska Dolph Lundgren för att nämna några. 

Det skadar inte att ha sett t.ex. Batman vs Superman och Justice League innan man ser denna men filmens handling är både väldigt förklarande filmen igenom och fokuserar endast på Aquaman´s historia så det är inga problem att hoppa in och se denna film utan att ha sett de andra först.

Svenska rekommenderade åldersgränsen på filmen är 11år och det märks framförallt på skämten att filmen har en bredare riktning.
Vi gillar Jason Momoa som Aquaman men just delarna där han ska ha lite humor känns inte helt rätt/naturliga. Här förväntar vi oss nästan en lite mörkare humor för att stämma överens med Momoa’s rolltolkning, kanske lite mer i stil med humorn i Vennom med Tom Hardy, men det hade inneburit en annan åldersgräns också.
Med den lilla detaljen ur vägen har vi inte mycket negativt att plocka fram här, tvärt om – Aquaman levererar en riktigt bra filmkväll men en story som både fungerar för den inbitne följaren men också för förstagångsbesökare in i världen av DC Comics vilket inte är en helt enkel matchning att få till.

Filmen är spännande och har en hel del tempoväxlingar som aldrig gör filmen långdragen. Skådespeleriet är också bra och de presenterar hela undervattensdelen som det naturligaste i världen för dem och det blir aldrig konstlat eller ansträngt. 

Bild
En otroligt viktig del i en fantasy film som denna är att bilden hänger med så man inte får uppfattningen av att allt är fejk. Merparten av filmen är utspelad under vattenytan vilket kräver en hel del specialeffekter.
De har helt klart lyckats med att ta fram en verklighetstrogen upplevelse här och detaljer som ljusbrytningar genom vattnet, bubblor och undervattensvarelser smälter in mycket bra. Det som vi känner sticker ut lite udda kring effekterna är personernas hår under vattnet, och då kanske framförallt Dolph Lundgrens frisyr som ständigt har någon slags vaggande ström flytande igenom den så den alltid är i rörelse men ändå håller ihop sig i en slags frisyr.
Ser vi förbi specialeffekterna levererar även bilden fina färger och bra detaljer även i mörkare scener.

Ljud
Vi har kikat på 4K UHD versionen av filmen som har ett Dolby Atmos ljudspår, glädjande nog har även Blu-ray versionen samma ljudspår vilket inte alltid är en självklarhet.
Bra att veta är dock att detta inte automatiskt används utan du behöver gå in i filmens meny i början och aktivt själv välja att du vill ha just detta ljudspår.
Har du en ljudanläggning som klarar av Dolby Atmos så är det självklart det du ska köra på här.
Filmen sitter nämligen på ett riktigt engagerande ljud och vi har en hel del surroundeffekter genom filmen.
Vi får en stor ljudbubbla som passar extra bra in på scenerna under vatten där det är naturligt att saker inte enbart händer runt oss utan även ovanför oss.
Filmen är också laddad med en hel del bas som engagerar och ger subwooferna ett bra motionspass.
Rösterna är fylliga och har tyngd och dialogen är klar, även i de mer bas-tunga rösterna.

Ljud och bild imponera på oss och bidrar till stor del för vårt helhetsintryck men även storyn håller en bra nivå och vi tror Aquaman kan gå hem hos många oavsett ung eller äldre.

Extramaterial DVD:
JAMES WAN: WORLD BUILDER – James Wan has created one of DC’s most ambitious films. With his help, we’ll take a deeper look at the inherent challenges James faced in both performances and visual effects in order to bring a new world to life.

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD:
DIVE INTO MORE THAN 60 MINUTES OF BEHIND-THE-SCENES ACTION WITH THE KING OF THE SEVEN SEAS (IN 2D)!
Exclusive Sneak Peek of SHAZAM!
GOING DEEP INTO THE WORLD OF AQUAMAN: Explore the Making of the Movie
BECOMING AQUAMAN: Enter the World of Jason Momoa
DARK DEPTHS OF BLACK MANTA: Discover the History of Aquaman’s Deadliest Foe 

Filmen har release på Blu-ray, 3D Bluray och 4K UHD 29/4-2019.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 4/5

På Disc:
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop
Blu-Ray hos CDON eller Discshop
3D Blu-Ray hos CDON eller Discshop
SteelBook Blu-Ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Aquaman
Svensk titel: Aquaman
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Sci-Fi DC Comics
Språk: Engelska,
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Arabiska, Bulgariska, Franska, Grekiska, Spanska, Portugisiska, Polska, Turkiska, Ryska.
Regissör: James Wan
Skådespelare: Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Nicole Kidman, Dolph Lundgren, Yahya Abdul-Mateen II, Temuera Morrison, Ludi Lin, Michael Beach, Randall Park, Graham McTavish, Leigh Whannell, Tainui Kirkwood, Tamor Kirkwood m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (16:9)
Speltid (min): 143
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-12-14
Releasedatum: 2019-04-29
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop