MORTAL ENGINES (2018)

Den visionäre filmskaparen Peter Jackson är tillbaka med ett nytt, storslaget äventyr som inte liknar något annat.
Hundratals år efter att vår civilisation gått under har en ny värld bildats.
En gåtfull ung kvinna vid namn Hester Shaw leder en grupp utstötta rebeller i kampen mot London – nu en jättelik storstad på hjul som hotar att förgöra allt i dess väg.

Recension:
Med sin story bryter Mortal Engines sig lös från de lite mer vanliga framtidsscenarierna som vi är vana att se.
Här är tekniken inte lika avancerad som den var på jorden i vår tidsålder och i brist på jordens tillgångar har städer anpassat sig och blivit mobila maskiner som ständigt förflyttar sig, sökande efter jordens små tillgångar och i jakt på mindre mobila städer att erövra.
Man kommer snabbt in i hur denna framtida värld fungerar och det blir ett spännande äventyr att följa. 

Vi gillar storyn, den är lite nytänkande och och det är en underhållande film att ta sig igenom.
Den är möjligen lite förutsägbar på vissa ställen och vi får känslan av att detta är en film som bjuder på bra underhållning första gången man ser den, men vid en re-watch har man tappat en hel del av spänningen som också är en av de starkaste korten. 

Bild & Ljud
Vi har kikat på blu-ray versionen av filmen som också finns som DVD och 4K UHD utgåvor (och Steelbook Blu-ray). Här finns det en hel del att skriva om.

Vi startar med bilden som håller hög standard. Det är en klar bild med bra detaljer och färger, och då framförallt färgerna i dag scenerna.
I och med att det är en framtidsfilm där stora städer är mobila maskiner så är det också en film som har gått om specialeffekter. Dessa håller också de hög kvalitet vilket blir ganska viktigt för att filmen ska kännas så verklig som möjligt. Enbart några få gånger kunde dessa effekter kännas lite för konstgjorda. 

Till ljudet har vi en Dolby Atmos Mix. Både DiscShop och CDON listar i skrivande stund blu-ray versionen som DTS, vilket alltså inte stämmer. Ni kan se deras bild på baksidan av filmen för ytterligare bekräftelse på att den innehar en Dolby Atmos mix.
Så är det endast ljudspåren som lockar vid 4K köp kan ni med lugn köra på blu-ray versionen på denna.
Just nu har dessutom CDON ett riktigt bra nypris på just blu-ray versionen i och med deras Green Friday rea som lägger filmen på endast 99kr, väl värd ett köp (direktlänk finns under vårt betyg av filmen).

Tillbaka till ljudet.
Det är en bra Atmos mix över lag men trots det känner vi att den inte når upp till 4+ i betyg.
Detta för att, trots en hel del bra ljudscener där surround kanalerna och takkanalerna får stå för en del effekter och en bas som matchar in bra och förstärker upplevelsen så finns det också en del perioder i filmen där vi känner avsaknaden av ett aktivt surroundljud.
Det finns så många möjligheter i filmen där ljudet hade kunnat få en ännu större effekt, kanske mest så höjdkanalerna som under flygscenerna hade kunnat användas för att skapa en ännu mer ”immersive” ljudupplevelse.
Så trots en ganska bra film ljudmässigt lämnar den oss med lite avsaknad av mer fångade möjligheter här. 

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop
SteelBook Blu-Ray hos CDON

Specifikation
Original titel: Mortal Engines
Svensk titel: Mortal Engines
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Sci-Fi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Christian Rivers
Skådespelare: Hera Hilmar, Robert Sheehan, Hugo Weaving, Jihae, Ronan Raftery, Leila George, Patrick Malahide, Stephen Lang, Colin Salmon, Mark Mitchinson, Regé-Jean Page, Menik Gooneratne, Frankie Adams, Leifur Sigurdarson, Kahn West m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 128
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-12-14
Releasedatum: 2019-04-22
Åldersgräns: 12 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop