COLD WAR (2018)

När pianisten Wiktor och sångbegåvningen Zula möts i Polen drabbas de av en omedelbar, passionerad förälskelse.
Den återhållsamme Wiktor har finkulturell bakgrund medan temperamentsfulla Zula är van att slåss ur underläge.
De förenas av kärleken till musik och en attraktion som varken geografiska avstånd eller tidens tand rår på, men deras relation blir lika destruktiv som oundviklig.
I Polen tvingas Wiktor och Zula bli en del av Sovjets propagandamaskin, när de ser chansen att fly till Paris fattar de beslut som kommer att forma bådas liv.

Recension:
Cold War är en film skapad med kärlek som lyckas nå fram med sin känsla.
Med en bild i formatet 4:3 och i svart/vitt förflyttar vi oss tillbaka i tiden till just efter andra världskriget.

Filmen som både är skriven och regisserad av Pawel Pawlikowski har sin inspiration från sina föräldrars kärlekshistoria.
Storyn är således ett kärleksdramat med en verklighetsförankring och vi får följa de två polska huvudpersonerna Wiktor (Tomasz Kot) och Zula (Joanna Kulig) under förändringens tider av ca ett årtionde. Vägen är långt ifrån rak och filmen förmedlar en fin mänsklig historia under ganska sorgliga förhållanden. 

Bild
Med ett 4:3 format sticker filmen ut, de mesta görs i widescreen idag men här passar bild proportionerna in och efter en stund tänker vi inte på de svarta barsen på sidorna av bilden mot det vanligare övre och undre i tex en 2.35.1 eller 2.39.1 film.
Det hjälper nog också att bilden trots sin lite äldre stil håller hög kvalité. Nyanserna är bra fångade och delar av filmen är riktigt fint detaljerad. 

Ljud
Med mycket musik i handlingen blir det också mycket musik genom högtalarna. Surround effekterna finns och skapar en bra känsla av att vara mitt ibland musikerna och deras dansuppträdanden men är mer avskalade från filmen i de andra scenerna.
Filmen är på Polska så undertext är ett måste för oss för att hänga med i handlingen.
Till en början hade man gärna sett att filmen var på engelska men ge filmen en chans så tror vi att ni, liksom vi, kommer in i den och märker efter en stund att det tillför en hel del av filmens karaktär.

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 2.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Zimna wojna
Svensk titel: Cold War
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Romantik
Språk: Polska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Pawel Pawlikowski
Skådespelare: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza, Cédric Kahn, Jeanne Balibar, Adam Woronowicz, Adam Ferency, Drazen Sivak, Slavko Sobin, Aloïse Sauvage, Adam Szyszkowski, Anna Zagórska, Tomasz Markiewicz, Izabela Andrzejak m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.33:1) Svart/vit
Speltid (min): 88
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-11-16
Releasedatum: 2019-04-22
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop