REIGN OF THE SUPERMEN (2019)

Några månader efter Supermans död anländer fyra superhjältar till Metropolis: metodiska Eradicator, kaxiga Superboy, hammarsvingande Steel och hybriden Cyborg Superman. Medan Justice League kämpar för att anpassa sig till livet efter Kal-El är det bara en tidsfråga innan mörka krafter slår till ifrån skuggorna.

Recension:
Reign Of The Supermen är en direkt uppföljare på filmen The Death Of Superman och är den 33:e filmen i DC Universe Animerade filmserie. Med Superman ur bilden och hans kropp mystiskt försvunnen är det upp till Justice League att hålla ställningarna i Metropolis. Men det ger också utrymme för en ny Superman och i Reign Of The Supermen får vi inte mindre än fyra stycken som vill ta hans plats som den riktige superman men alla är inte ute efter att vara stadens beskyddare.

Ärkeskuren är okey men tillhör inte en av de starkaste rent storymässigt och vi hade velat se lite mer av Justice League Teamet men med det sagt så är utvecklingen med Lex Luthor, nu när den riktiga Superman är borta, väldigt intressant och står för en hel del av filmens positiva intryck! 

Bild&Ljud
I en serie-inspirerad animation är detaljer oftast inte lika djupa som en icke serie-liknande animationsfilm så här krävs det andra kvalifikationer för att lämna en bra bildupplevelse. Reign Of The Supermen klarar detta genom att ge en bra upplösning med rena linjer och krispig känsla även när vi kör ut bilden på en 100”+ projicerad duk. Färgerna sitter också bra och det är en speciell känsla att se en sådan ”basic” animerad bild ändå imponera i all sin enkelhet. 

Till ljudet har vi ett DTS HD Master Audio 5.1 ljudspår på engelska (discen har också Dolby Digital 5.1 ljudspår i Tyska, Franska och Spanska).
Ljudet hänger med bra i de snabbare scenerna och har bra bas som fördjupar framförallt actionscenerna utan att ta över för mycket. 

Extramaterial
Till extramaterialet har vi en ”Sneak Peak” på DC Universe nästa animerade film JUSTICE LEAGUE VS. THE FATAL FIVE. Med en längd av 9min.30sek får vi se glimtar av nästa film men också lite tankar från teamet bakom filmen.

Näst ut har vi Lex Luthor: The Greatest Nemesis.
Här har vi generösa 16+ min långt bonusmaterial som fokuserar helt på Lex Luthor vilket känns passande till denna film. Det är gott om inslag med teamets tankar kring Lex och hans komplexa hat mot Superman vilket gör den väl värd en titt. 

Som avslutning bland bonusmaterialet får vi två drygt 20min avsnitt från DC Comics ”Vault”. Den första är Superman The Animated Series: ”Heavy Metal” och den andra är Justice League Unlimited: ”Panic In The Sky”. Båda har Dolby Digital Stereo ljud och bildförhållandena är 4:3 respektive 16:9. Roligt extramaterial, framförallt den äldre Heavy Metal som visar hur långt utvecklingen i bildkvalitet har kommit.

Reign Of The Supermen hade release på Blu-ray och DVD igår 15/4-2019. 

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Reign of the Supermen
Svensk titel: Reign of the Supermen
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Sci-Fi, Tecknat/Animerat, DC Comics
Språk: Engelska,
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Tyska, Franska, Spanska.
Regissör: Sam Liu
Skådespelare: Jerry O’Connell, Rebecca Romijn, Rainn Wilson, Patrick Fabian, Charles Halford, Cameron Monaghan, Cress Williams, Rosario Dawson, Nathan Fillion, Christopher Gorham, Shemar Moore, Nyambi Nyambi, Jason O’Mara, Rocky Carroll, Trevor Devall m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1 (Dolby Digital 5.1 Tyska, Franska, Spanska).
Bild: Widescreen (1.78:1)
Speltid (min): 87
Inspelningsår: 2018
Biopremiär USA: 2019-01-10
Releasedatum: 2019-04-15
Åldersgräns: 15 År
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop