THE FRONT RUNNER (2018)

Oscar®-nominerade Hugh Jackman (2012, Best Actor, Les Miserables) spelar den karismatiska politikern Gary Hart i det nya spännande dramat The Front Runner, från den Oscar®-nominerade regissören Jason Reitman (2009, Best Director, Up in the Air).

Recension:
I The Front Runner dyker vi in mitt under valet 1984, det blir en snabb introduktion av Gary Hart (Huge Jackman) där han överraskar med antal röster men inte vinner valet. Med introt bakom oss tar filmen ett stort hopp fram 4 år och till till presidentvalet 1988 och filmens story. Hart är favorittippad till att vinna valet och allt ser ut att gå som planerat fram tills att det enbart är 3 veckor kvar till valet.
Pressen får nys om att Hart eventuellt har en affär med en annan kvinna och det som börjar som en skvallertidnings story eskalerar snabbt och blir det riktiga startskottet på ett nytt medialt USA.

Filmens handling är mer aktuell i dagens tidsera än någonsin. Var går gränsen mellan medias grävning och den offentliga personens privatliv? Har väljare rätt att få reda på allt kring vilka de ska rösta på? Och kanske filmens absolut största fråga, hur mycket makt sitter media på när det kommer till stora val och hur ska vi veta att de inte påverkar resultatet efter eget intresse.
Som sagt, ämnet känns mer aktuellt än någonsin, nu när vi inte enbart har ett fåtal stora tidningar utan näst intill alla är ett par knapptryckningar iväg från att nå ut med sitt budskap till hela världen med sociala mediers hjälp.

Trots att filmens story helt saknar överraskningsmomentet om hur det ska sluta så finner jag filmen spännande och mer så desto närmre slutet vi kommer.
Skildringen av händelserna under Harts valkampanj och tidningarnas nya approach presenteras i ett tittarvänligt format som gör detta drama till en trevlig filmvisning utan att känna att det är rörigt och svårt att följa med vad som händer mellan de två tidningarna och paniken kring presidentkandidatens team. 

Hugh Jackman är långt ifrån sin roll som Wolverine i X-Men serien men han passar in bra här med och vi tycker han faktiskt gör en riktigt bra insatts här, även om vi hört en hel del delade meningar om den biten från andra. 

Med ett fokus på drama och valkampanj stod det klart långt innan att detta inte skulle vara en film som innehåller några häpnadsväckande ljudmixar.
Det är mestadels dialoger i filmen och surround kanalerna får se de surrande reportrarna i folkmassorna som sin största utmaning vilket inte sätter dem på prov direkt.
Dialogerna i filmen är däremot bra, klar och tydliga röster som gör det enkelt att höra vad de säger utan att förlita sig på tex. Detta gäller för det mesta även när det är smattrande kameror och surrande journalister runt omkring men det finns ett par gånger där bakgrundssurret gör det svårt att urskilja en del ord och undertexterna kommer till hjälp.
Bilden har vi inte mycket att klaga på heller. Den har en aning varmare känsla och precis som ljudet, inga riktiga wow moments utan lämnar mer utrymme för just storyn. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Front Runner
Svensk titel: The Front Runner
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Biografi, Drama, Historia
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Jason Reitman
Skådespelare: Hugh Jackman, Vera Farmiga, J.K. Simmons, Mark O’Brien, Molly Ephraim, Chris Coy, Alex Karpovsky, Josh Brener, Tommy Dewey, Kaitlyn Dever, Oliver Cooper, Jenna Kanell, RJ Brown, Alfred Molina, Mamoudou Athie m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 113
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-11-23
Releasedatum: 2019-04-08
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Sony Pictures
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop