BLAZE (2018)

Berättelsen om countrysångaren Blaze Foley och hans livs kärlek Sybil Rosen.
Trots att Blaze levde omgiven av stjärnor uteblev hans egna framgångar, men i amerikanska kretsar lever minnet av honom kvar som en mytomspunnen legend. Oscarsnominerade Ethan Hawke har regisserat filmen om Blaze liv, en vemodigt romantisk biografi efter manus han skrivit med musan Sybil Rosen själv. I huvudrollen ser vi Ben Dickey vars gestaltning prisades i Sundance, och omkring honom syns bland andra Sam Rockwell, Alia Shawkat och Kris Kristofferson.

Recension:
Blaze Foley var en countrysångare/låtskrivare från USA som dog alldeles för ung. Filmen Blaze som är baserad på boken Living in the Woods in a Tree: Remembering Blaze skriven av sin ex fru Sybil Rosen handlar om hans liv från mötet med sin blivande fru, genom försöken att livnära sig på sin musik till hans död 1989 vid 39 års ålder.
Regisserad av Ethan Hawke återberättas Blaze liv via tre olika tidsdomän.
Vi får framförallt följa hans liv från tiden han mötte sin blivande fru och framåt men varvas också med delar av hans sista dygn i livet.
Dessa två berättelser flätas tillslut samman medans den tredje vinklingen kommer från en radiointervju med hans vän Townes Van Zandt som återberättar med tvivelaktig fakta minnet av Blaze Foley.
Sammanflätningen av de två första tidsaspekterna fungerar bra och man förstår ganska snabbt att den ena berättelsen ska leda fram till den andra. 

Vi hade förväntat oss en film med lite mer fart i sig, speciellt efter att sett trailern som i efterhand inte riktigt fångar filmerna tempo alls utan, som trailers ofta gör, fångar en intressant historia och bygger intresse.
Det relativt långsamma tempot och ganska abstrakta lidandet i historian må fånga en bild av Blaze live men i vårt tycke tappar den samtidigt en del av underhållningen.

Ben Dickey som har huvudrollen som Blaze lyckas däremot måla upp en klar bild över hur hans personlighet var, och problemen med alkohol son florerade runt hans liv.
Vi saknar dock en story som på ett djupare sätt målar upp, för oss tittare som inte sedan tidigare har koll på vem han var, hur stor påverkan och influens han haft på artister runt om sig efter sin död.

Bildmässigt har filmen valt en ganska gul-tonad grund att bygga från som hjälper att måla upp en tillbakablick på äldre tider men som inte skapar så mycket färg och dynamik i bilden.
Lite ovanligt har hela filmen genom hela Blaze historia en radial tilt shift effekt vilket innebär att inom en cirkel från bildens mitt är det skärpa men hörnen blir lämnade ur fokus. Det passar in och skapar effekten av att vi ser tillbaka på minnen och uppfattningen av hur huvudrollen var mer än inristad fakta.
I en del skuggiga partier av bilden kan vi se tendens på klippning, speciellt tydligt blir det i en sen kring mitten av filmen där halva Blaze ansikte är skuggat och de svarta partierna blir väldigt inrutade i sina nyansers steg istället för flytande mellan de olika nivåerna av mörkt.

Ljudet är direkt, framförallt låtarna kommer fram på gränsen till vasst utan att gå över linjen. Dialogen kan vara lite svår att höra på sina ställen då en berusad Foley blir lite sladdrig i sitt tal och här hjälper undertexterna att inte tappa bort innehåll.

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Blaze
Svensk titel: Blaze
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Biografi, Drama, Musik
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Ethan Hawke
Skådespelare: Ben Dickey, Alia Shawkat, Charlie Sexton, Josh Hamilton, Kris Kristofferson, Richard Linklater, Sam Rockwell, Steve Zahn, Gurf Morlix, Ethan Hawke, Alynda Segarra, Sybil Rosen, Nancy Roppolo, David Hinson, Aaron Augustus m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 129
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-11-23
Releasedatum: 2019-04-08
Åldersgräns: 15 År
Distributor: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop