GRINCHEN (2018)

Illumination och Universal Pictures presenterar Grinchen, baserad på Dr. Seuss älskade klassiker. Grinchen är berättelsen om en surmulen cyniker som bestämmer sig för att stjäla julen, men en ung flickas godhjärtade handlingar får hans hjärta att tina. Grinchen är ett roligt, varmt och visuellt förbluffande äventyr som hela familjen kommer att älska!

Recension:
Vi må vara påväg in i vårens härliga period men i veckan hade Grinchen release på disc och den är väl värd att pausa vårkänslorna för en kort stund och förflytta sig till julen i staden Whoville.
Grinchen känns väl igen framförallt från filmen Grinchen – Julen är stulen, som är från 2000 och samlat på sig en del år nu (med sin 4K release inför två jular sedan fick den sig en liten uppdatering i både bild och ljud).
Trots att storyn i huvudsak är den samma (baseras på boken med samma namn av Dr. Seuss) bjuder denna nya animerade version på en del små ändringar som både passar in bra i storyn som stort men också bjuder på en fräsch ny stil utan att de bra sakerna har gått förlorade. 

Med en animerad film är de realistiska gränserna inte limiterade på samma sätt och det är en av aspekterna i denna film som utnyttjats till sin fördel. I själva julklappsjakten finns en rad roliga uppfinningar som ska underlätta för Grinchen och hans plan, men också filmen igenom dyker det upp lite roliga prylar och gadgets och nivån är satt för att både vuxna och barn ska ha roligt. 

Filmen är rolig, vi har gott om skratt i alla åldrar och det är svårt att inte se lite Jim Carrey i den gröna huvudrollen som här spelas av (röst) NAMN SKA IN men det är väll naturligt när man sett den äldre filmen så många gånger. 

Bild & Ljud
Bilden håller hög kvalité med mycket detaljer i bilden, tillräckligt för att se tygtrådar i kläderna eller enstaka hårstrå i pälsarna. Färgerna är både kraftfulla och dynamiska. Här blir det en levande bild som är lättsam att se på och höjer helhetsintrycket mycket bra.
När vi kommer till ljudet är det två format för oss i Sverige att kika lite extra på. Den engelska versionen av filmen innehåller ett Dolby Atmos ljudspår, (det är även Dolby Atmos i det tyska ljudspåret) medan det svenska (och övriga länders) ljudspår går i Dolby Digital 5.1.
Atmos spåret är bra fart i och det är superkul att se de lägger in dessa nyare formaten även på filmer för barn/familj.
Med svenskt tal tappar vi lite i ljud men det låter fortfarande bra och innehåller en del bra ljudeffekter här med.
Vi rekommenderar dock att välja det engelska spåret om ni har barn som kan hänga med på språket. De svenska rösterna är det inget fel på men det känns onekligen lite roligare på engelska med Atmos. 

Vi blev mycket positiva till denna nya Grinchen film. Den känns som en modern uppfräshning som ändå håller i och för vidare de roliga delarna från förr samtidigt som den på ett elegant sätt tillför ännu mer till bordet. För oss är den faktiskt roligare nu samtidigt som den passar in bättre att se tillsammans med våra yngre barn tack vare möjligheten till svenskt tal.  Både ljudet och de visuella delarna med bilden har blivit ett stort lyft. 

För oss kommer detta bli en klar ”inför jul” klassiker att plocka fram och se tillsammans med hela familjen inför varje julsäsongs!

Extramaterial:

  •  3 MINI-MOVIES
  •   The Making of the Mini-Movies
  • From Green to Screen 
  • Who’s Who in Who-ville 
  • My Earliest Grinch Memories 
  • “You’re a Mean One, Mr. Grinch” Lyric Video 
  • Songs from His Little Heart 
  • Grinchy Gadgets
  • Any Who Can Draw: The Grinch, Max, Fred 
  • Cindy-Lou’s Yule Log

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4/5
 Story: 4.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop 
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
3D Blu-Ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Grinchen – Julen Är Stulen (2000) Recenserad här

Specifikation
Original titel: The Grinch
Svensk titel: Grinchen
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Komedi, Familj, Tecknat/Animerat
Språk: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Scott Mosier, Yarrow Cheney
Skådespelare (Röster): Benedict Cumberbatch, Cameron Seely, Rashida Jones, Pharrell Williams, Tristan O’Hare, Kenan Thompson, Sam Lavagnino, Ramone Hamilton, Angela Lansbury, Scarlett Estevez, Michael Beattie, Lori Alan, Carlos Alazraqui, Doug Burch, Cathy Cavadini m.fl.
Ljud: Dolby Atmos (Engelska och Tyska) Dolby Digital 5.1 (Svenska) Dolby DIgital Plus 7.1 (Danska, Norska, Finska)
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 86
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-11-09
Releasedatum: 2019-04-08
Åldersgräns: Barntillåten
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop