PROSPECT (2018)

En tonårstjej och hennes far landar på en avlägsen måne, i jakt på dyrbara naturresurser. Deras kontrakt leder dem till månens giftiga skogar där de ska utvinna sällsynta ädelstenar, men i den utomjordiska vildmarken är de allt annat än ensamma. Trots rivaliserande prospektörer, plundrare och urinvånare, ska dock deras största fara visa sig vara en av dem själva.

Recension:
Prospect bjuder oss på en ganska lugn Sci-Fi där de två huvudpersonerna spelade av Pedro Pascal och Sophie Thatcher får stå i fokus.
Till en början väntar vi på att storyn ska öppna upp sig och visa vägen men under filmens gång växer känslan av att storyn inte är huvudsaken i denna film. Istället är det kemin mellan de två huvudrollerna som får utvecklas och stå för det mest intressanta och handlingen är mer en diffus flytande tråd i bakgrunden.
Filmens håller en stadig men relativt långsam takt från start till slut och passar bra in för en lugn filmkväll där du inte vill dras in för djupt rent fartmässigt. Med ganska få effekter och relativt lite rekvisita lyckas filmen ändå förmedla känslan i händelserna väldigt bra, mycket tack vare skådespeleriet och musiken som känns väldigt träffsäker.

Bild/Ljud
Rent visuellt finns det en del att önska. De mörkare scenerna blir inte riktigt svarta utan känns uppljusade och vi tappar detaljerna i de mörkare partierna som går åt det gråare hållet. Filmens miljö består mycket av en slags skogsmiljö med luften full av dammpartiklar vilket också visar sig i en lite gråare ton och låter aldrig bilden visuellt ”poppa till”. 

På ljudfronten har vi ett DTS HD Master Audio 5.1 spår. Dynamiken är anpassad till den flytande storyn vilket innebär inga stora effekter öven i de scenerna som skulle kunna mixats kraftfullt så som rymdfarkostens flygtur och landning.
Det matchar bra in till den lugnare feelingen vi får i filmen men ger inga större utmaningar för att testa högtalarna. Dialogen och effekterna är däremot hela tiden klara och musiken i filmen matchar in väldigt bra med scenerna och brer på känslan av ensamhet på en distant planer långt hemifrån.

Vi har svårt att sätta fingret på vad vi fastnar på i denna film. Skådespelarkemin fungerar helt klart bra, och med det lugnare tempot förväntar vi oss att storyn ska ha en djupare approach till oss men det är nog stillsamheten som tillslut drar längsta stråt och ger oss en positiv upplevelse.  

Ratings:

 Picture: 2.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Prospect
Svensk titel: Prospect
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Sci-Fi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Christopher Caldwell, Zeek Earl
Skådespelare: Sophie Thatcher, Pedro Pascal, Jay Duplass, Luke Pitzrick, Arthur Deranleau, Andre Royo, Alex McCauley, Doug Dawson, Krista Johnson, Brian Gunter, Sheila Vand, Anwan Glover, Trick Danneker, Christopher Morson, Ben Little m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 100
Inspelningsår: 2018
Biopremiär USA: 2018-11-02
Releasedatum: 2019-04-01
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop