SUSPIRIA (2018)

Baletteleven Susie (Dakota Johnson) antas till världsberömda Markos Academy i Berlin där hon snabbt blir favoritelev hos huvudläraren, den gåtfulla Madame Blanc (Tilda Swinton).
En annan balettelev försvinner efter att ha anförtrott psykoterapeuten Dr Klemperer att skolan tagits över av häxor. Kommer Susie att bli nästa offer för de mardrömsscenarion som utspelas innanför Markos Academys väggar, och är Madame Blanc inblandad?

Recension:
Med en stark samling av kvinnliga skådespelare bygger Suspiria upp en story som är svår att greppa men som fängslar en att se vidare. Detta trots en del scener som vi inte kan förstå helt ut. Arsenalen av kameravinklar vi presenteras för är gedigen och känns lekfull och utforskande och passar riktigt bra in till hela filmens handling, vi vet aldrig riktigt var den röda tråden ska gå.
Filmen är presenterade med nästan enbart kvinnor i rollerna och skådespelarinsatserna är gedigna och starka.

Ljud:
Blu-ray versionen som vi kikar på har ett DTS HD MA 5.1 ljudspår och vi valde att låta receivern uppmixa till DTS Neural:X. Ljudet är klart i sina dialoger men det som utmärker sig mest är ljudeffekterna som sveper runt oss och skapar en ljudbubbla som höjer spänningen. Det får spännande scener att gå djupare men kanske framförallt håller ett intresse i de lite mer udda scenerna som inte alltid känns som de hör in i filmen. Uppmixningen fungerade bra här och bredde ut ljudbilden och prickade bra in bakgrunden så som regnet utanför/på byggnadens tak under dansträningen. 

Bild:
Filmen utspelar sig på sent 70-tal och med lite av en beige / grå nedtoning skapar bilden rätt intryck.
Trots att det finns en del starka färger med i filmen upplever vi den ändå väldigt nedtonad i just färger utom i det röda som fått lite extra kraft i sig.
Kameraarbetet är annorlunda, och filmatiseringen ger nästan en känsla av ett nyfiket sökande. Vi får med det mesta gällande vinklar i denna film, allt från taget från golvet och riktat mot huvudena till filmat från ovan.
Rörelser, inzoomningar i många olika hastigheter och mitt i det inklippningar med närbilder som fångar filmens puls samtidigt som det öppnar frågor för tittaren varför de finns med.

Suspiria är udda, och har ingen som helst känsla av mainstream. Handlingen lämnar mer frågor än svar och vi får nog aldrig under vår visning riktigt känslan av att ha grepp om den. Samtidigt har den en charm, för oss framförallt med kameraarbetet och det lekfulla artistiska friheterna som är tagna i hur scenerna ska fångas.
En film som förståeligt väcker olika åsikter och absolut inte passar för alla men vi uppmanar att ge den en chans.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Se även
Suspiria (1977)

Specifikation
Original titel: Suspiria
Svensk titel: Suspiria
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Rysare, Thriller
Språk: Engelska (och en hel del tyska)
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Luca Guadagnino
Skådespelare: Chloë Grace Moretz, Tilda Swinton, Doris Hick, Malgorzata Bela, Dakota Johnson, Angela Winkler, Vanda Capriolo, Alek Wek, Jessica Batut, Elena Fokina, Mia Goth, Clémentine Houdart, Ingrid Caven, Sylvie Testud, Fabrizia Sacchi m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 152
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-11-23
Releasedatum: 2019-04-01
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop