THE GIRL IN THE SPIDER’S WEB (2018)

Hackern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist fångas in i ett nät av spioner, cyberbrottslingar och korrupta myndighetspersoner.

Recension:
Från den svenska trilogin med Millenium serien, till den internationella versionen med The Girl With The Dragon Tattoo har vi nu kommit till The Girl In The Spider’s Web. Till skillnad från de andra filmerna är denna inte baserad på Stieg Larsson’s böcker utan istället uppföljaren som är skriven av Daniel Lagercrantz.
Vi har inte läst boken så vi kan inte dra några kopplingar mellan den och filmen vilket i många fall inte är så dumt eftersom man skapar sig en väldigt stark förväntning av hur personerna är och ser ut genom en bok och oftast blir besviken när man sen ser filmen med en lite annan uppfattning.
Vad vi däremot inte kan komma undan är de tidigare filmerna och framförallt den svenska trilogin med Noomi Rapace som Lisbeth Salander och Michael Nyqvist som Mikael Blomkvist. 

Noomi Rapace gjorde en grymt bra tolkning av Lisbeth Salander i våra ögon. I den första engelska filmatiseringen med The Girl With The Dragon Tattoo (2011) förändrades Lisbeth (spelad av Rooney Mara) en del och vi upplevde det mer till det negativa.
Claire Foy är alltså den 3:e personen att sätta sig in i rollen som Lisbeth och glädjande nog är detta en tolkning som går mer åt den ”originella” versionen. Vi tycker Claire Foy faktiskt gör en riktigt bra insatts i filmen och skulle gärna se henne mantla rollen i ännu en film.

The Girl In The Spider’s Web är engagerande i storyn och passar bra in utan att bli för stor och spretig. Vi gillar hur filmen använder sig av specialeffekter och stunts utan att överdriva och samma sak kommer till ljudet i filmen. Det dyker upp bra med kraft i ljudet vid rätt tillfällen samtidigt som det återgår till att ha en mer drama lik approache under andra delar av filmen och dialogerna är tydliga filmen igen. Denna balans mellan ljudeffekter gillar vi och fungerar väldigt bra i en film som inte är action rakt igenom. 

I Blu-ray versionen är det en DTS HD MA 5.1 ljudmix medan du i 4K versionen även får ett Dolby Atmos ljudspår att välja på.
Bilden blir vi inte heller besvikna på, specialeffekterna är bra gjorda och bilden har bra med detaljer och fin skärpa.
Det är också roligt att se att de filmar en hel del från Stockholm i ett mer öppet läge för att känna igen sig mer än att enbart ha några få scener inklippta för att hålla storyn Sverige.

Bonusmaterialet på Blu-ray utgåvan är också värd en titt och relativt generöst med mer än 30min extra material att kika på. Framförallt är Becoming Lisbeth, The Stunts och Creating The World intressanta att se.

Extramaterial:

  • DELETED SCENES WITH FILMMAKER COMMENTARY 
  • ALL ABOUT THE STUNTS
  • CREATING THE WORLD: THE MAKING-OF SPECIAL FEATURES 
  • COMMENTARY WITH DIRECTOR FEDE ALVAREZ AND SCREENWRITER JAY BASU 
  • CLAIRE FOY: BECOMING LISBETH 
  • SECRETS OF THE SALANDER SISTERS

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
SteelBook hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Män Som Hatar Kvinnor (2009)
Flickan Som Lekte Med Elden (2009)
Luftslottet Som Sprängdes (2009)
The Girl With The Dragon Tattoo (2011)

Specifikation
Original titel: The Girl In the Spider’s Web
Svensk titel: The Girl In The Spider’s Web
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Crime, Drama, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Fede Alvarez
Skådespelare: Claire Foy, Sverrir Gudnason, LaKeith Stanfield, Sylvia Hoeks, Stephen Merchant, Christopher Convery, Claes Bang, Synnøve Macody Lund, Cameron Britton, Vicky Krieps, Andreja Pejic, Mikael Persbrandt, Beau Gadsdon, Carlotta von Falkenhayn m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 115
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-10-26
Releasedatum: 2019-03-25
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Sony Pictures
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop