COLETTE (2018)

Få har chockat sin samtid som Colette under förra seklets början. Hon bryter sig fri från alla tidens konventioner – lever med såväl kvinnor som män, skriver frispråkiga böcker, uppträder i erotiska tablåer. Tjugo år gammal gifter hon sig med bokförläggaren Willy, som snart upptäcker sin intelligenta hustrus författartalang. Att skriva under eget namn går inte för sig för en kvinna, så Willy tar åt sig äran av Colettes första bok om unga Claudine och tvingar henne att skriva fler. Willy och Colette är snart Paris mest omsusade kändispar, som delar samma älskarinna medan Colette beskriver deras eskapader i Claudine-böckerna. När hon inleder en skandalös relation med den kostymklädda markisinnan de Belbeuf blir det början till hennes verkliga frigörelse. Nu ska alla få veta vem som egentligen skrivit böckerna som tagit Frankrike med storm! Willy, som vägrar släppa kontrollen över Colettes författarskap, inser inte att han mäter sig med en av den nya tidens mest beslutsamma kvinnor.

Recension:
Filmen Colette utspelar sig i slutet av 1800-talet och in i de första åren på 1900-talet. Under dessa år får vi följa Colette (Keira Knightley) som är en stark kvinna som har en modernare syn på jämnlikhet än tiden hon lever i. Hon är gift med sin man Willy (Dominic West) som tycker det är helt acceptabelt att han går ut och dejtar andra kvinnor medan Colette ska vara nöjd med vad hon har i sin man.
Willy har också gjort sig känd för att ligga bakom noveller, böcker och skvaller för tidningar men affärerna går dåligt och han behöver en ny författare.
Colette börjar skriva om sin barndom och efter en första läsning av Willy dömmer han ut hennes arbete men när pengarna blir ett ännu större problem släpper han hennes bok, i hans namn såklart, eftersom det inte skulle vara acceptabelt med en kvinnlig författare på denna tiden.
Boken blir en succé och pengarna börjar trilla in, något som Willy inte har några svårigheter att hitta användning för men problemen växer sig större i förhållandet och Colette känner att hon kan stå på egna ben. 

Filmen är baserad på den franska kvinnliga författaren Sidonie-Gabrielle Colette. Det är ett intressant drama från start som går i ett ganska lugnt tempo filmen igenom men utan att kännas långdragen eller tråkig. 

Keira Knightley står för huvudrollen som Colette och passar in som handen i handsken i sin roll i denna tidsera. Hennes insatt håller upp filmen mycket bra men får samtidigt bra hjälp av rollerna runt henne där samspelet fungerar på ett bra sätt. 

När vi kommer till ljud och bild är båda delarna bra utan att sticka ut något extra vilket matchar in på både dramat och tidsepoken.
Dialogen är tydlig filmen igenom men i slutet med sista dialogen mellan Colette och Willy händer det något med Colettes röst mitt i samtalet. Ljudet ändras och låter som det är inspelat med en dålig mikrofon, detta är bara i några ord innan Willy tar över talet och när vi är tillbaka på Colette har ljudet gått tillbaka till normalt igen, märkligt och känns som en liten miss men är också ett undantag för hela filmen.

Vi fick också lite märklig effekt i bilden som vi noterade första gången ca halvvägs igenom filmen och därefter återkommande i några scener här och där. Det vi pratar om är egentligen utanför själva bilden och istället i ”sorgkanterna”, alltså de svarta delarna över och under filmens bild för att ge filmen dess bildproportioner av 2.35:1 på en skärm som är 16:9. De svarta barsen har ibland ett flimrande ljus i sig vilket på en stor projektorduk blev ganska tydligt. Vi checkade igenom våra inställningar för att se så det inte är något vi har lagt in och fått till som följd men allt var som det skulle på denna fronten. Efter att testat filmen på en tv istället, och med andra hårdvaror kunde vi fortfarande urskilja detta men det var mycket mer diskret och hade möjligtvis inte lagts märke till om vi inte redan hade fått nys på detta från visningen på en stor projektorduk. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Colette
Svensk titel: Colette
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Biografi, Historia
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Wash Westmoreland
Skådespelare: Keira Knightley, Fiona Shaw, Dominic West, Robert Pugh, Sloan Thompson, Arabella Weir, Máté Haumann, Ray Panthaki, Al Weaver, Virág Bárány, Dickie Beau, Kylie Watt, Janine Harouni, Jake Graf, Joe Geary m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 111
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-10-19
Releasedatum: 2019-03-18
Åldersgräns:  7 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop