REKONSTRUKTION UTØYA (2018)

RAKEL, MOHAMMED, JENNY och TORJE överlevde en av vår tids mest omfattande och brutala terrorattacker.

Nu samlas de i en tom filmstudio i Nordnorge. Där ska de under två veckor, tillsammans med 12 andra ungdomar, återvända till 22 juli 2011. Dagen då ett fascistiskt korståg mot det öppna, mångkulturella och demokratiska samhället tog 69 liv. De fyra överlevarna återskapar smärtsamma, ångestladdade minnen för att de är övertygade om att det är viktigt. För dem själva, för oss andra, för samtiden, för framtiden

Norsk trailer:

Recension:
Rekonstruktion Utøya är högaktuell min sin release och är en dokumentär om det hemska terrordådet som skedde ute på ön Utøya 2011.
Dokumentären är uppbyggd på fyra överlevande som var för sig, tillsammans med en grupp personer gör en rekonstruktion av hur deras upplevelse var när skjutningarna ute på ön började. Allt görs i en stor studio utan några rekvisitor att tillgå med endast vit tejp på marken som markerar hur området ser ut där just deras berättelse utspelar sig.
Det är alltså väldigt avskalat och till en början upplever vi det lite svårt att få en riktig bild av hur det verkligen ser ut där de ska befinna sig. Vi hade velat se lite bilder på den riktiga platsen så vi får en större förståelse och känner att en del detaljer lätt kan missas i sin egen tolkning av stället. Som exempel är det svårt att se höjdskillnader och det tar en stund för oss att förstå att en tejpad bit symboliserar ett bergigt stup på många meter. 

Hela upplägget för dokumentären känns lite svårbegriplig för oss i början, och med tre till rekonstruktioner på ingång börjar man fundera lite mer över om detta är det bästa sättet att få fram deras berättelser.
Men vi fortsätter givetvis och ger det en chans och successivt blir det vi inte helt förstår mindre relevant. Känslorna växer in i den här dokumentären och desto djupare in vi kommer desto mer passar hela upplägget in. Det är avskalat, ensamt, och det blir väldigt personligt.
Berättandet om händelseförloppet blir otroligt starkt just tack vare att det är precis det ända som visas. Gruppen av ungdomar som är med för att återskapa händelseförloppet blir en del av berättelsen samtidigt som smärtan syns i ansiktena på de fyra överlevande när de berättar i sina egna ord hur det gick till och ser det återuppspelas av gruppen. Det blir känslomässigt tungt att lyssna på hur de fyra personerna berättar om de hemskheter de varit med om samtidigt som det är otroligt svårt att sätta sig in i vilket hemsk situation de upplevt.
Tankar växer fram, känslorna blandas mellan förundran, avsmak, illamående, sorg, mod men också hopp. Ja alla möjliga känslor får plats här och trots att de fyras berättelser är fyllda av hemskhet och sorg finns det också värme och kärlek mitt i allt elände. 

Rekonstruktion Utøya lämnar ett kraftigt avtryck på oss som tittare. Det är svårt att ta in allt och när eftertexterna börjar rulla är det ett slags tomrum som infinner sig. Vad vi först upplevde som ett annorlunda upplägg som inte kändes helt enkelt att förstå blev under filmens gång en av de starkaste delarna i denna dokumentär.

Då dokumentären endast släpps på DVD och ej blu-ray valde vi att se denna på en tv istället för en stor projicerad duk. Det tar bort fokus från att upplösningen trots uppskalning inte räcker till för dagens bildkvalite standard man är van med. På en 49” tv fungerar den däremot bra och varken ljud eller bild blir särskilt viktigt i denna dokumentär där själva innehållet tar all fokus.

Vi rekommenderar verkligen att se denna dokumentär och flaggar för att det kan bli en mycket känslosam visning som berör djupt! 

Ratings:

På Disc:
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Rekonstruktion Utøya
Svensk titel: Rekonstruktion Utøya
Recenserad på: DVD
Genre: Dokumentär
Språk: Norska
Undertext: Svenska, Engelska
Regissör: Carl Javér
Skådespelare: Jenny Andersen, Rakel Mortensdatter Birkeli, Mohammed Saleh, Torje Hansen, Barbro Bugge, Sunniva Clark, Johanne Lovise Dikkanen, Vebjörn Karlsen Fosnes, Kaleb Haile, Harriet Amalie Hanssen, Marianne Hetland, Andreas Kjosmoen, Nicolas Steffensen Krane, Opal Mariell Lomgård, Torstein Myklebust, Ragnild Risnes m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (16:9)
Speltid (min): 108
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-10-19
Releasedatum: 2019-03-18
Åldersgräns: 11 År
Distributör: TriArt

Link to CDON
Link to discshop