BOHEMIAN RHAPSODY (2018)

Bohemian Rhapsody är en hyllning till Queen, deras musik och enastående sångare Freddie Mercury, som trotsade stereotyperna, rev upp konventionerna och blev en av världens mest älskade underhållare. Filmen följer bandets explosionsartade uppgång genom deras ikoniska låtar och revolutionerande sound, när bandet nästan splittras på grund av Mercurys urspårade livsstil och den triumfartade återföreningen under Live Aid då Mercury leder bandet i ett av de mäktigaste framträdandena i rockhistorien, samtidigt som han kämpar mot en livshotande sjukdom. Under tiden cementerar de arvet från ett band som fortsätter att inspirera outsiders, drömmare och musikälskare än idag.

Recension:
Queen’s musik har alltid florerat kring våra musik spellistor så när vi fick reda på att det skulle bli en film om bandet och Freddie Mercury var det nyheter vi tog emot med glädje. Sen dess har vi hunnit se en hel del filmen och väntan på att den ska komma ut på disc har kännas lång, men så nu precis innan våren är på väg att slå ut är dagen här!
Vi valde 4K versionen eftersom vi var ganska säkra på att detta skulle bli en film som kommer återbesökas med jämna mellanrum, dessutom har 4K versionen en Dolby Atmos mix, medan Blu-ray versionen levereras med ett DTS HD MA 7.1 ljudspår.

Som ni kanske förstår var förväntningarna höga inför denna filmkväll, början av en förkylning skulle heller inte sätta stopp.
Vi gillar hur filmen är uppbyggd, vi får följa Queen från hur bandet blev till, genom deras framgångar och avslutar med den spektakulära Live Aid galan och genom allt är det med tung betoning på Freddie Mercurys liv. 

Freddie Mercury är spelad av Rami Malek som vann en Oscar med sin roll för ”bästa manliga huvudroll” (Oscarsgalan 2019). Efter att sett filmen är det inte alls förvånande, Rami gör en tokbra tolkning av Mercury, inte bara i utseende och tal utan hela kroppsspråket och scennärvaron finns där och är en av de stora faktorerna som gör filmen till vad den är.
Hans kollegor känns också stabila filmen igenom och storyn glider igenom filmen på ett naturligt sätt utan att kännas för ”upplagt” eller onaturligt. Den blir på ett sätt ganska lättsam att hänga med i då det aldrig är långt ifrån ett skratt men också bra balanserad med både upphöjande, allvarliga och sorgligare delar. 

Utöver det måste vi såklart också kommentera musiken. Rent musiksmak mässigt visste vi redan på förhand att detta var något för oss men det ska också passa in i filmen och här har Bohemian Rhapsody lyckats med en bra blandning av musik och film.
En del av musiken är direkt kopplad till filmens story medan i andra delar mer framlagda som en konsert och Dolby Atmos ljudmixen gör ett övertygande jobb med att skapa känslan av ett liveframträdande mitt framför våra ögon. 

Bilden i 4K versionen hänger också med mycket bra. Skärpan sitter fint och detaljer går att urskilja enda ner till hårstråsnivå på t.ex. Mercury’s yviga kalluffs. 

Vi summerar ihop denna film som en riktig fullträff i underhållning och musik. Rami Malek’s prestation är övertygande bra och filmens slut med Live Aid galan är noggrant detaljerad för att få till det så som det faktiskt var när galan spelades 1985.
Men vi bör också nämna att trots alla detaljer (framförallt till avslutningskoncerten) så har filmen en hel del ändringar i hur allt gick till så att se denna som en rak ärlig biografi av bandet och Freddie Mercury skulle vara ganska missvisande.
Det rör sig både om omskrivningar, nyskrivningar och att blanda om en del i tidsperioderna.
Det är inte bara små detaljer utan ganska stora saker som t.ex. inför Live Aid galan där filmens story lägger fram det som att bandet inte har setts på år och har minimalt med tid att spela ihop sig igen inför det numera legendariska framträdandet. På det har Freddie i filmen precis delat med sig om sin diagnos med AIDS till hans bandkollegor medan i verkligheten fick han sin diagnos ett par år senare.
Trots en del ändringar i historian upplevs filmen inte som för anpassad till att göra bättre film. Nej, allting är inte rätt, men filmen är riktigt bra gjord och är en fin hyllning till Freddie Mercury och bandet Queen som är väll värd att nå ut med till alla, nya som gamla fans!

Hade vi själva fått välja att ändra en sak hade det varit filmens Live Aid konsert i slutet. Det är fantastiskt bra gjort och en riktigt hyllning till bandets framträdande. I filmen är den drygt 20 minuter långa konserten nedklippt lite gran men som bonusmaterial på discen finns hela återskapningen av de numera legendariska 20 minuterna och vi hade gärna sett att hela fick vara med i filmen utan att blivit klippt.
Har du inte sett det riktiga framträdandet rekommenderar vi er att absolut ta er en titt på det också. Den kan ni hitta på youtube och ger också en inblick i hur mycket detaljer de har jobbat med i filmen för att matcha det riktiga framträdandet.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 5/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD hos CDON eller Discshop
SteelBook hos Discshop

Specifikation
Original titel: Bohemian Rhapsody
Svensk titel: Bohemian Rhapsody
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Biografi, Musik, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Bryan Singer
Skådespelare: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Allen Leech, Tom Hollander, Mike Myers, Aaron McCusker, Meneka Das, Ace Bhatti, Priya Blackburn, Dermot Murphy, Dickie Beau m.fl.
Ljud: Dolby Atmos (endast på 4K versionen)
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 134
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-10-31
Releasedatum: 2019-03-18
Åldersgräns:  7 År
Distributör: Fox
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop