GOLIAT (2018)

Kimmies pappa Roland ska snart inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Med Roland borta måste Kimmie axla rollen som familjeförsörjare och ta över sin pappas kriminella affärer.
En uppgift han vare sig är redo för eller vill anta. Det sociala arvet är dock tungt i släkten Henebro, där manlighet och styrka mäts i förmågan att vinna alla strider.
Något som Kimmie aldrig lyckats med. Peter Grönlund är tillbaka med ett familjedrama som inte lämnar någon oberörd.

Recension:
Den svenska filmen Goliat har just haft release på disc och vi fastnade för trailern som speglade en trasslig familjesituation ur en tonårings ögon.
Filmen som är regisserad av Peter Grönlund fokuserar på familjen Henebro och framförallt familjens äldste son Kimmie (Sebastian Ljungblad) som ska axla familjens ekonomi när hans pappa Roland (Joakim Sällquist) ska avtjäna ett 16 månaders fängelsestraff.
Roland är övertygad om att det enda sättet att betala räkningarna är för Kimmie att ta över de kriminella affärerna han själv jobbar med.
Med bara några få veckor kvar början han skola upp Kimmie i den kriminella skolan men Kimmie själv är inte så säker på att livsstilen passar honom.
Sliten mellan sina egna drömmar, pressen från sin far, och ansvaret mot sin sjuka mor och två yngre syskon skapar denna film en känslostark filmkväll. 

Goliat är på många sätt en avklädd film utan för mycket krimskrams runt omkring. Filmen lyckas skapar känslor och får verkligen fram den trassliga och tragiska storyn både via miljöerna och skådespeleriet. 

Vi gillar filmen, framförallt hur den lyckas skapa känslorna men också storyn som man aldrig aldrig kan känna sig säker i hur den ska utvecklas.

Filmen har endast släppts på DVD vilket känns lite synd då det trots bra uppskalning blir ganska märkbart i bildkvalitet på en stor projektorduk. Samtidigt är det inte en film full av ljudeffekter så har du även en tv i hemmet skulle vi nästan rekommendera att se den via det för att inte pressa bildens upplösning för mycket. Bortser vi från just upplösningen i bilden så gillar vi hur de lagt till små korta scener med omgivningen i fokus mellan en del dialogscener. Dessa små ”stilla” scenerna hjälper till att skapa den lite deprimerade stämningen som ligger groende i bakgrunden av hela filmens story. 

När vi kommer till ljudet så är det ett Dolby Digital 5.1 ljudspår, alltså en lite nedskakad mix jämfört med många filmer som nåt Dolby True HD eller t.o.m. Dolby Atmos men här gör det inte lika mycket. Filmen har som sagt inte så mycket effekter att prata om så Dolby Digital räcker bra till ändå. Det enda vi hade lite svårt för med ljudet var att dialogerna kunde vara lite otydliga, en blandning av lite mumlande och dialekt är nog de två störst bidragande faktorerna för detta kom vi fram till. Vi hade kunnat klara oss se filmen utan text men hade missat något ord här och där och kopplat ordet lite för sent i meningen för ofta så vi valde efter en kort start att slå på svensk text också. Det gav mer utrymme för oss att inte fundera på om vi hört rätt eller ej och ge mer fokus på själva filmen.

Sammanfattningsvis är det roligt att se svenska filmer hitta rätt och oftast får de jaga den där magin med storyn och skådespelarnas insatser då budgeten inte är på samma nivå som en fullspäckad action med massvis av effekter.
Goliat tycker vi lyckas med detta, det är ett drama som sträcker ut sin hand till publiken och ber dem känna.
Vi ger filmen en stark 3:a av 5 möjliga men hoppar över att ge detaljerade betyg på Bild, Ljud och Story då det inte känns som det blir riktigt fair i jämförelse med våra andra ratings där vi uteslutande har format med bättre upplösning bl.a. men ger er vår syn på det i textade form här ovan istället. 

Ratings:

På Disc:
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Goliat
Svensk titel: Goliat
Recenserad på: DVD
Genre: Drama
Språk: Svenska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Peter Grönlund
Skådespelare: Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Cornelia Andersson, Tuva Linghult, Davina Robinson, m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 88
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-08-17
Releasedatum: 2019-03-11
Åldersgräns: 15 År
Distributör: TriArt
Link to CDON
Link to discshop